Co je Feng Shui a proč ho vlastně potřebujeme? Zmírní starosti a stres a umožní žít méně extrémní a šťastnější život

Co je Feng Shui a proč ho vlastně potřebujeme? Zmírní starosti a stres a umožní žít méně extrémní a šťastnější život
Pokud často slýcháte o Feng Shui, ale nemáte tušení, o co vlastně jde, následující článek vám poskytne základní vhled do tohoto starodávného čínského umění, které se stále těší velké oblibě po celém světě.

Co to Feng Shui vlastně je

Feng Shui, nebo též feng-šuej v překladu znamená vítr a voda a v podstatě se jedná o studium toho, jak na nás působí energie našeho prostředí. Správné vyvážení těchto energií nám umožňuje zachovat ve svém okolí všechny pozitivní vlivy a odstranit negativní účinky, které by naše prostředí mohlo mít.

Na rozdíl od moderních metod není tradiční čínské feng-šuej založeno na náboženství nebo pověrách. Je to starobylé umění a přírodní věda, která byla v Číně testována, rozvíjena a praktikována po tisíce let. Ve skutečnosti se neomezovalo pouze na Číňany a jeho určitou formu používalo mnoho starověkých civilizací.

 Čínské slovo "bagua" znamená v překladu "osm oblastí", zdroj: Anna Kuzina / Shutterstock

Proč potřebujeme Feng Shui

Moderní životní styl je extrémně náročný, často vzdálený našemu přirozenému prostředí, a v důsledku toho trpíme větším stresem a úzkostí než kdykoli předtím. Stavíme také budovy, které jsou sice estetické, ale mají v sobě zabudovaný stres, který velmi snadno vstřebáváme.

Nemusíte věřit ve feng-šuej, aby na vás mělo vliv. Naše prostředí ovlivňuje nás všechny a má vliv na náš život v práci nebo doma, ať už pozitivně, nebo negativně. Analýza prostoru a jeho správné vyvážení nám však umožní zmírnit starosti a stres a žít méně extrémní a šťastnější život.

Základní principy Feng-Shui

Feng Shui je založeno na 4 klíčových principech:

  • 5 základních prvků
  • Oblasti Bagua
  • Použití barev
  • Velitelská pozice

Pět základních prvků:

Pět prvků feng-šuej je dřevo, oheň, země, kov a voda. Jejich správná přítomnost a umístění prospívá členům domu, stimuluje čchi a podporuje pohodu. O správném rozmístění těchto prvků rozhoduje energetická mapa našeho prostoru, ve feng-šuej nazývaná bagua.

  • Dřevo – souvisí s růstem, léčením a vitalitou. Barvami tohoto prvku jsou zelená, modrá a tyrkysová. Dřevo může být reprezentováno také tvary, a to vysokými válcovitými nádobami či sloupy. 
  • Oheň – je spojován s vášní a inspirací. Barvami ohně jsou rudá a oranžová. Co se tvarů tohoto prvku týče, vsaďte na trojúhelníky.
  • Země – souvisí s péčí o sebe sama, výživou a hranicemi. Barvami, které reprezentují prvek země, jsou žlutá, oranžová a hnědá. Zemi představují hranaté tvary.
  • Kov – reprezentuje radost a krásu. Barvami tohoto prvku jsou bílá, šedá a kovová. Tvary spojené s kovem jsou koule a kruh.
  • Voda – souvisí s hlubokou moudrostí a naším spojení s okolním světem. Je tradičně spojována s černou a tmavě modrou barvou a zvlněnými tvary.

Oblasti Bagua:

Mapa Bagua je způsob, jakým Feng Shui přenáší sílu vašeho záměru na vaše zdraví, intimní vztahy, finanční záležitosti a další. Dalo by se říci, že je to energetická mapa feng-šuej překrytá půdorysem vašeho domova. Čínské slovo bagua znamená v překladu osm oblastí. Každá z osmi oblastí souvisí s jinou životní okolností, například s rodinou, bohatstvím nebo kariérou, a ke každé z nich jsou přiřazeny odpovídající tvary, barvy, roční období, čísla a zemské prvky. Devátou oblast zaujímáte vy, protože znamená vaše celkové zdraví a pohodu. Ti, kdo vyznávají feng-šuej, věří, že osmistranná energetická mapa – bagua  je prastarý a hluboký nástroj s téměř neomezeným významem. Poskytuje vám konkrétní způsoby, jak posílit energii životních sektorů, které vyžadují vaši pozornost.

Jak bylo řečeno výše, Bagua je rozdělena na 9 částí neboli 8 guas plus střed. Každá gua má svůj trigram, kosmické číslo (9 hvězd Ki), roční období, energetický stav, prvek, barvu a životní situaci.

 Ve feng-šuej musíte používat barvy spojené s jednotlivými směry, zdroj: Dmitry Pistrov / Shutterstock

Použití barev: 

Umístění domu z pozice světových stran pomáhá určit barvy feng-šuej. Barva buď celkový design místnosti zvýrazní, nebo ho zcela zničí. Ve feng-šuej musíte používat barvy spojené s jednotlivými směry.

Velitelská pozice:

Velitelská pozice je místo, kde chcete trávit většinu času, když jste v dané místnosti. Podle pokynů feng-šuej je velitelská pozice místo v místnosti, které je nejdále od dveří a není s nimi v přímé linii. Musíte zajistit, abyste z místa, kde se nacházíte, viděli na dveře, abyste se mohli plně uvolnit.