David Copperfield a jeho život plný kouzel

David Copperfield a jeho život plný kouzel
Americký iluzionista, který má čistou hodnotu 1 miliardu dolarů, je nejbohatším kouzelníkem na planetě. Vydělává 40 až 60 milionů dolarů ročně, a to především díky zhruba 515 show, které každoročně předvádí na MGM Grand v Las Vegas.

Copperfield strávil více než čtyři desetiletí předváděním překvapivých kouzelnických triků, se svými úchvatnými iluzemi cestoval po celém světě a měl celou řadu televizních speciálů, kde se s diváky podělil o představení se zmizením Sochy svobody, vagónu Orient Expresu, prošel přes Čínskou zeď nebo se nechal spoutaný spustit z Niagarských vodopádů.

V Las Vegas v Nevadě také otevřel Mezinárodní muzeum a knihovnu kouzelnických umění, která se věnuje uchovávání historie a umění magie, a je držitelem největší sbírky magických artefaktů na světě.

Jak to začalo

David Copperfield se narodil jako David Seth Kotkin 16. září 1956 v Metuchenu v New Jersey. Vyrůstal v židovské domácnosti s matkou Rebeccou a otcem Hymanem. Rodiče měli všední zaměstnání. Matka pracovala v pojišťovnictví a otec měl pánskou galanterii. Když mu byly tři nebo čtyři roky, David se začal učit kouzla. V deseti letech už pro své okolí pořádal představení. Ve 12 letech se stal nejmladším člověkem, který kdy byl přijat do Společnosti amerických kouzelníků. O čtyři roky později začal pořádat magický kurz na newyorské univerzitě. Po absolvování střední školy se Copperfield zapsal na Fordham University, ale po třech týdnech odešel, aby si zahrál v chicagském muzikálu.

Kariéra

David vytvořil divadelní show Magic of David Copperfield už v devatenácti letech a předvedl ji v honolulském hotelu Pagoda. V roce 1977 byl hostem speciálu televize ABC The Magic of ABC a stanice CBS odvysílala několik speciálů The Magic of David Copperfield v letech 1978 až 2001. V roce 1980 Copperfield hrál kouzelníka v hororu Terror Train.

O několik let později se objevil, aby nechal před šokovaným publikem zmizet Sochu svobody, pořádal broadwayské show s celou řadou celebrit, které se předháněly, aby v jeho programu mohly účinkovat. Spolupracoval například i s Francisem Fordem Coppolou.

V roce 2001 vystoupil Copperfield na benefici UNICEF v Bílém domě a následující rok hostoval v lékařském sitkomu Scrubs: Doktůrci. V roce 2013 se objevil ve filmu Kouzelníci, kde si zahrál po boku Steva Carella a Jima Carreyho a vytvořil pro film řadu iluzí. Hrál sám sebe v epizodě série CBS: The Crazy Ones v roce 2014 a následující rok si zahrál v projektu HBO Sedm dní v pekle, který paroduje vztah dvou tenisových rivalů. Namluvil také dvě epizody populárního seriálu Simpsonovi.

Poté, co v roce 2020 Las Vegas kvůli koronaviru zavřelo své brány, David nepropustil žádné zaměstnance a nadále osobně vyplácel každému z nich plat.

Osobní život

David byl v letech 1993 až 1999 ve vztahu s německou supermodelkou Claudií Schiffer. Zasnoubili se v roce 1994 a Claudia někdy působila jako jeho asistent při iluzích. Až několik let po jejich rozchodu se na světlo dostala smlouva, která prokázala, že byla modelka do role přítelkyně angažovaná a dostávala honorář. Kromě doprovodu a pózování jako zamilovaná přítelkyně, měla za úkol také předvádět drahé dárky, které od iluzionisty dostala. Jejich vztah byl jen další Davidovou iluzí.

Později Copperfield začal chodit s francouzskou modelkou Chloe Gosselin, v únoru 2010 přivítali na svět dceru Sky. Také má údajně dvě děti, Dylana a Audrey, s českou modelkou Marií Petličkovou. S ženou se vypořádal mimosoudním vyrovnáním, koupil ji rezidenci ve Vegas a děti podporuje, ale nemá je údajně uvedené jako své potomky.

Ve svém životě má i nějaké vroubky, šlo dvakrát o sexuální napadení, ale nikdy se to nedostalo ani k soudu, takže to mág zřejmě urovnal.

U soudu musel ale prozradit jeden ze svých kouzelnických triků, když se při jeho předvádění zranil jeden člověk a umělce zažaloval.

Náročná práce i s pracovními úrazy

Ovšem ani kouzelník není všemocný. Přestože David zaměstnává celou armádu inženýrů, kteří do nejmenšího detailu převádí jeho nápady do reálu, občas něco nevyjde. Tak se jednou stalo, že David svázaný v řetězech a uzavřený do akvária, se tak nešťastně zamotal do řetězů, že nejenže se neosvobodil, ale byl i napůl utopený. Jindy se zase jeho ruka připletla, kam neměla a amputoval si kus prstu, který naštěstí nezmizel, a tak si ho kouzelník mohl nechat přišít.

Sbírka je umístěna ve skladu o rozloze 3700 m2, který se nachází několik mil od bulváru Las Vegas Strip. Někteří odborníci ocenili sbírku na neuvěřitelných 500 milionů dolarů.

Stále neodhalené triky

Přestože je to pro všechny ostatní kouzelníky v oboru velkou výzvou, některá kouzla nikdy nedokázali odhalit. A David si své tajemství pečlivě střeží. Všichni zaměstnanci jsou vázáni mlčenlivostí.

Hobby

Někdo sbírá známky nebo vláčky a David má rád kouzla. Sbírá proto vše, co s jeho oborem souvisí. Jeho světová sbírka obsahuje více než 150 000 položek a knih, včetně mimořádně cenných předmětů od Harryho Houdiniho, Georgese Meliesa a otce moderní magie Roberta Houdina. Sbírka je umístěna ve skladu o rozloze 3700 m2, který se nachází několik mil od bulváru Las Vegas Strip. Někteří odborníci ocenili sbírku na neuvěřitelných 500 milionů dolarů.

Ocenění a úspěchy 

David je držitelem 21 cen Emmy za své televizní pořady. Byl jmenován kouzelníkem století, kouzelníkem tisíciletí a králem magie, obdržel prestižní americkou cenu Living Legend Award a byl uveden do Síně slávy. Copperfield byl francouzskou vládou povýšen do šlechtického stavu, stal se prvním kouzelníkem, který obdržel titul Chevalier of Arts and Letters. V roce 1995 obdržel první hvězdu na hollywoodském chodníku slávy udělenou žijícímu kouzelníkovi. David vytvořil 11 Guinnessových světových rekordů, například v počtu kouzelnických představení za rok nebo nejvíce prodaných vstupenek na světě v kategorii sólových bavičů. Oceněný byl i v kategorii Největší iluze, jaká kdy byla představena.

Triky a čáry však nejsou jediným oborem, který zvětšuje kouzelníkovo jmění. Kromě čilého obchodu s luxusními nemovitostmi vlastní i 11 ostrovů na Bahamách, kde vybudoval exkluzivní resort, kde pronájem rezidence stojí až 50 000 dolarů za noc s minimem na čtyři noci. V roce 2006 utratil dle serveru celebritynetworth.com 55 milionů dolarů na získání svých prvních bahamských ostrovů a poté dalších 40 milionů dolarů na získání dalších ostrovů a vybudování svého impéria. Vlastní také sídlo v Nevadě za 18 milionů dolarů a čtyřpodlažní byt v New Yorku, jehož hodnota je 60 milionů dolarů.

Zdroj: