Jak se zbavit plísně v koupelně?

Jak se zbavit plísně v koupelně?
S plísní v koupelně, jakkoliv je častá, se asi nikdy nesmíříme. A také bychom neměli. Kromě toho, že plíseň v koupelně hyzdí povrchy svými nevzhlednými černými fleky, je také zdraví škodlivá. Platí tedy, že čím dřív se jí zbavíte, tím lépe zamezíte, aby se plíseň rozšířila na další plochy.

Co je plíseň v koupelně a jak ohrožuje naše zdraví? 

Ačkoliv o ni nikdo nestojí, plíseň v koupelně snad nikoho nepřekvapí. Jedná se o zdraví škodlivou houbu, která vzniká na površích v koupelně v podobě nevzhledných tmavých skvrn. V koupelně se plísni daří snad nejvíce ze všech pokojů doma, a to kvůli stále přítomné vlhkosti. Plíseň miluje vlhko a teplo. Špatně větrané a mokré koupelny jsou tak pro toho nevítaného hosta rájem.

Plíseň není jen estetickým problémem, nýbrž také ve velkém škodí našemu zdraví. Její spory se uvolňují do vzduchu a mohou pronikat do našeho organismu, především se pak mohou usazovat na plicích. Plísně zhoršují nebo můžou vyvolat alergické reakce. Dlouhodobé působení plísně na organismus dokáže ohrozit lidské zdraví. 

Plíseň miluje vlhko a teplo, Zdroj: Anastasiya Aleksandrenko / Shutterstock

Jak odstranit už vzniklou plíseň? 

I přesto, že některé internetové návody radí vzít na plíseň přírodní prostředky, jakými jsou ocet či jedlá soda, my doporučujeme jít na plíseň s chemií. Jedině tak budete mít jistotu, že plíseň zničíte. 

Tip: Pokud se rozhodnete zničit plíseň v koupelně agresivní chemií, vždy myslete na vaší bezpečnost a zdraví. Při čištění plísně si otevřete okno, nezapomeňte ani na rukavice, které ochrání vaši kůži a od věci není rouška na obličej či pracovní brýle na oči.

Při čištění plísně postupujte vždy podle toho, kde se plíseň nachází. Zatímco na plíseň v rohu obkládaček můžete použít kartáč, jinak se bude čistit plíseň na stěně. Vždy ale napřed plíseň postříkejte dezinfekcí a nechte chvíli působit. Potom plíseň opatrně setřete hadříkem, který poté ihned vyhoďte. Postižené místo pak znovu dezinfikujte a vyčistěte do čista. Zatímco někde se bude plíseň držet, jinde půjde dolů snáz. Upozornit vás musíme i na to, že v případě plísně na stěně přijde na řadu i malování koupelny. To ale vždy až poté, co vyčištěný povrch řádně vyschne. 

Co dělat, aby se plíseň do koupelny už nevrátila? 

Během boje proti plísni je potřeba myslet na to, abyste záměrně nevytvářeli nebo abyste předešli prostředí, které plísni vyhovuje. Proto je klíčové koupelnu neustále větrat. Také pomůže, když budete povrchy v koupelně často utírat do sucha. Plísni předejdete také tím, že v koupelně nebudete nechávat mokré ručníky a houby na mytí. 

Zdroje článku: