Koncem podzimu nastane ideální čas pro sázení česneku. Důležité je slunné místo a vhodná půda

Koncem podzimu nastane ideální čas pro sázení česneku. Důležité je slunné místo a vhodná půda
Česnek má v domácnosti řadu využití, hodí se nejen k dotvoření jedinečné chuti, ale např. také ke snížení hladiny cholesterolu nebo krevního tlaku. Zasadit a vypěstovat si ho přitom můžete sami poměrně snadno na vlastní zahrádce nebo v květináči, stačí se řídit několika základními pravidly.

Sázejte špičkou nahoru na prosluněném místě

Většina odrůd česneku se zasazuje koncem podzimu nebo začátkem prosince, jestliže ještě nemrzne, ale pokud máte těžkou půdu, můžete mít větší úspěch při výsadbě brzy na jaře. Stroužky česneku sázejte, když se teplota půdy dlouhodobě drží pod 9 °C (určitě ne dříve než po podzimní rovnodennosti na konci září), a to ideálně ve slunné lokalitě se středně těžkou až lehkou půdou přímo do země. Potřebují hluboce kultivovanou, dobře odvodněnou, bohatou půdu s pH 6,4 až 6,8.

Rostliny česneku jsou obvykle odolné. Není mnoho škůdců, kteří by jim vadili, ale nevysazujte je tam, kde jste měli potíže např. s háďátky. Choroby pak bývají problémem spíše ve špatně odvodněných půdách. Česnek vyžaduje plné slunce a hlinitou půdu. Ujistěte se, že ta je zcela bez plevele a zbytků letních plodin.

Před samotnou výsadbou zakopejte trochu domácího kompostu nebo dobře shnilého hnoje a důsledně prohrabejte. Utvořte důlky přibližně 15 cm od sebe a ponechte 30 cm mezi řadami. Suchý stroužek zasaďte kořenovou stranou dolů, vzpřímeně, špičatým koncem nahoru a bez porušené slupky. V prosinci byste měli sázet cca 4 cm hluboko. Začnete-li už během září nebo října, pak alespoň 8 cm. Stroužky oddělte maximálně 48 hodin před výsadbou, aby nevyschly. Ptáci mají cibuloviny v oblibě a vytahují je z půdy, proto položte ochranné sítě.

Pěstování česneku v květináčích

V případě těžké půdy začněte s pěstováním v malých květináčích nebo velkých nádobách. To je samozřejmě ideální řešení, jestliže nemáte k dispozici dostatek prostoru. Použijte jakýkoli květináč, který je alespoň 15 cm široký a hluboký, navíc naplněný víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Do květináče o šířce 15 cm vysejte tři stroužky, do nádoby o šířce 30 cm až šest. Hnojte od dubna, kdy uvidíte silný jarní růst, pomocí hnojiva s vysokým obsahem dusíku, případně naplňte nádobu až po okraj větším množstvím kompostu. Přestaňte hnojit v polovině května.

Pěstování česneku v květináči
Pěstování česneku v květináči | Zdroj: JeepFoto / Shutterstock

Zalévejte pravidelně, dokud nezežloutnou listy

Česnek vyžaduje minimální péči, ale během vegetačního období potřebuje poměrně rovnoměrné zalévání, aby byl zajištěn plný vývoj cibulek. Na jaře a na začátku léta proto pravidelně zalévejte, ale jakmile uvidíte, že listy žloutnou, uberte. Je to známka toho, že cibulky dosahují zralosti. Odstraňte plevel, aby rostlinám neubíral vodu a živiny. Nejlepší je provést to ručně, protože okopávání by mohlo česnek poškodit. Sklízejte v létě, kdy listy žloutnou a odumírají. Opatrně česnek vyjměte a nechte několik dní vyschnout tak, že jej položíte na stůl nebo tác na plné slunce. Poté skladujte na chladném a suchém místě.