Bylinkami proti komárům: Které rostliny působí jako přírodní repelent

Bylinkami proti komárům: Které rostliny působí jako přírodní repelent
Už se těšíte na vlahé a voňavé prázdninové večery? Myslete také na to, aby vás během nich netrápili komáří a další obtížný hmyz. Pomoct vám mohou repelentní rostliny, jejichž vysázením si zajistíte klid a pohodu v průběhu celého léta.

Některé rostliny a byliny obsahují aromatické látky, které jsou hmyzu nepříjemné. Často stačí pár těchto rostlin vysázet v našem okolí a hmyzí návštěvníci se mají ihned k odletu.

Zdroj: Autor: Martina Osmy / Shutterstock

Hmyz nejvíce odpuzují bylinky jako jsou bazalka, tymián, levandule, rozmarýn, šalvěj, meduňka, šanta kočičí nebo citronová tráva. V návštěvě komárů, much a mšic zabrání také některé letničky, například lichořeřišnice, afrikány nebo měsíček. Stejnou službu na parapetu odvede také nenáročná pokojovka rýmovník. K dostání jsou různé okrasné druhy, například rýmovník purpurový nebo citronový. Chcete-li si zároveň parapet nebo balkón ozdobit, dobře vám poslouží oblíbené balkonové rostliny. Hmyz se vyhýbá například klasické vzpřímené pelargonii, a ještě větší účinek mají pelargonie vonné, jež své silice, tedy těkavé, intenzivně vonící látky olejovité konzistence výrazně uvolňují do širého okolí. 

V návštěvě komárů, much a mšic zabrání také některé letničky, například lichořeřišnice, afrikány nebo měsíček. Stejnou službu na parapetu odvede také nenáročná pokojovka rýmovník.

Repelentní rostliny umístěte tam, kde potřebujete zamezit výskytu hmyzu. Květináče s pelargoniemi rozvěste po trámech terasy. Na zahradě, poblíž místa, kde často odpočíváte, vytvořte bylinkovou skalku nebo spirálu a na parapety nebo ke vchodovým dveřím rozmístěte bylinkové truhlíky.

Zdroj: 

  • Zahrada žije, Anita Blahušová (Smart Press, 2018)