Tip: Připravte si netradiční bábovku s ricottou

Tip: Připravte si netradiční bábovku s ricottou
Milujete ricottu a chybí vám nápad, jak ji připravovat na více různých způsobů? Jedním z nich by mohla být bábovka. Pochutnáte si, a přitom vytvoříte poměrně zdravé jídlo pro všední i sváteční dny.

A co takhle bábovka s ricottou?

Možná ještě někdo z vás ricottu nezná a chystá se ji vyzkoušet poprvé. Měl by tedy vědět, že ricotta je italský sýr tvarohového typu, který se připravuje z čerstvé syrovátky kravského, ovčího nebo kozího mléka.

A nyní již k moučníku

Receptů na bábovku už bylo napsáno tolik, že se zdá, že bábovku lze upéct z čehokoliv. Tak úplně daleko od pravdy to není, avšak mnohé hospodyňky dobře znají situaci, kdy se jim bábovka nedaří – zespodu a po stranách je upečená a uvnitř ještě syrová. Jindy se „srazí“ a je z ní nízká a tuhá buchta. Anebo se povede takové těsto, že pak moučník nelze vyklopit z formy a roztrhne se.

Úspěch záleží na tom, jaké těsto se vám podaří připravit. Všechno závisí na přesném poměru všech ingrediencí.

V případě pečení bábovky s ricottou si připravte:

  • 340 g cukru
  • 80 g másla
  • 6 vajec
  • 200 g ricotty
  • 4 lžíce mléka
  • 210 g hladké mouky + špetka soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu anebo vanilkový cukr   

Postup:

Začněte tím, že si připravíte formu –⁠ tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem (na bábovce pak budete mít příjemnou kokosovou krustu, která je velice lahodná). Máte-li k dispozici formu silikonovou, stačí ji pouze vymazat. A nezapomeňte si předehřát troubu cca na 200 stupňů.

Do mísy dejte suché ingredience, tj. mouku, sůl, kypřicí prášek do pečiva, sodu, popřípadě vanilkový cukr. V jiné nádobě ušlehejte změklé máslo s cukrem do hladké krémovité hmoty. Přidejte vejce a znovu našlehejte. Poté přidáte ricottu, mléko a vanilkový extrakt. Tyto ingredience dobře vmíchejte pomocí vařečky (už nešlehejte). Jakmile získáte pěkné hladké tekuté těsto, postupně přimíchávejte připravenou mouku.

Hotové těsto přelijte do formy a dejte ihned do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu na 160–⁠180 stupňů a pečte cca 60–⁠70 minut (teplota i doba pečení záleží na individuálním výkonu vaší trouby).

Nezapomeňte, že bábovka se peče ve vysoké formě, a proto je nutné péci ji na nižší teplotu delší dobu, aby byla celá dokonale propečená. Ke kontrole můžete po 55–⁠60 minutách použít špejli – vyndáte-li ji suchou, je hotovo; když je špejle ještě obalená těstem, pečte dalších 10 minut.

Ten, kdo má rád svěžejší chuť moučníku, může do těsta přidat drobné ovoce – borůvky, maliny, rybíz, kousky jahod, ale i jiné rozkrájené ovoce. Tak si k výtečné chuti a vůni bábovky přidáte i ovocné opojení. Navíc ovocná složka učiní moučník vláčný.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.kitchenstory.cz