Prezident USA Joe Biden a první dáma se zabydlují v Bílém domě. Takhle nyní nejslavnější prezidentské sídlo vypadá

Prezident USA Joe Biden a první dáma se zabydlují v Bílém domě. Takhle nyní nejslavnější prezidentské sídlo vypadá
Dům, který zahájil svoji prezidentskou historii už v roce 1800, když zde pobýval John Adams, se tak na příští roky stane domovem dalšího prezidentského páru. Noví nájemníci už také provedli první změny v zařízení významné budovy.

Malá exkurze po prezidentském domě

 

Podle pamětí Thomase Jeffersona byl Bílý dům navržen architektem Jamesem Hobanem. Monumentální budova je rozdělená na tři části:

• Executive residence

• West Wing

• East Wing

Celkem je v komplexu 132 pokojů. Do přízemních prostor sloužících pro vyjednávání na diplomatické úrovni se dá vstoupit ze zahrady, což je velmi praktické.

China Room je pověstný porcelánový pokoj, oblíbené místo filmařů. Líbí se i novému prezidentovi, a tak právě zde povede některá jednání. V přízemí je i Vermeil Room, dámský pokoj, kde jsou vystavené příbory a portréty prvních dam.

Zajímavý je i Blue Room, což je hlavní místnost „státního patra“. Má tvar elipsy a prosadil si ji George Washington, který věřil, že právě tvar místnosti udrží všechny hosty v pracovně v přesvědčení, že jsou si všichni rovni. Na tomto podlaží se nachází prostory určené pro významné státní záležitosti, recepce a oficiální akce. Patří sem i Red Room, který má už od 19. století rudé stěny. Používá se pro návštěvy důstojníků. Na patře je i jídelna pro zaměstnance s kapacitou 140 osob.

Ve druhém patře jsou prezidentovy soukromé pokoje. Za zmínku stojí Lincolnova ložnice. Dále jsou zde šatny, soukromý salónek, soukromý sál, šatny, předsíně ložnic atd. Prostory jsou vyhrazené pro nejbližší prezidentovy hosty.

Oválná pracovna se nachází v západním křídle budovy. Je pracovnou prezidenta. Právě zde už nový prezident udělal změny. Vyslal tím jasnou zprávu, co považuje ve své práci za prioritu a kteří velikáni historie jsou jeho vzorem. Západní křídlo je obýváno prezidentskou rodinou.

Joe Biden například nahradil portrét Andrewa Jacksona Benjaminem Franklinem, jedním ze zakladatelů Spojených států. Na stůl si kromě rodinných fotek dal bustu Cesara Chaveze, odboráře a aktivisty bojujícího za práva hispánských dělníků. Tím dal jasně najevo, že jeho kroky budou zcela odlišné od předchozí administrativy. To se shoduje s podaným návrhem prezidenta, udělit zelenou kartu pracovníkům v zemědělství i pokud nemají v pořádku doklady. Nově bude pracovnu zdobit busta Martina Luthera Kinga a Rosy Parks. V knihovně má potom kus měsíčního kamene.