Vánoční tradice v jiných zemích aneb, kde Ježíška nepotkáte

Vánoční tradice v jiných zemích aneb, kde Ježíška nepotkáte
Vánoce jsou nejoblíbenější svátky v roce a u nás představují stromeček, dárky, cukroví, kapra a rodinnou pospolitost. Jak jsou na tom ale jinde ve světě? Koho děti vyhlíží a co dobrého se servíruje?

Vánoce samozřejmě ovlivňuje stále náboženství, protože jde především o křesťanské svátky. Vánoční tradice jsou ovlivněny i kulturami a přirozeně i počasím. V některých případech dokonce klasického vánočního dobráka s dárky nahrazuje Mikuláš.

Je to především lidová kultura, která tvoří tyto tradice a každá země je slaví po svém. Je evidentní, že země, které mají společnou historii, mají i podobné tradice. Nejčastěji narazíte na Santa Clause v drobných obměnách.

Argentina

Zdroj: Climber 1959 / Shutterstock

V Argentině na Vánoce vrcholí léto. Vánoční stromeček je z praktických důvodů plastový. 24. prosince se celá rodina schází a tento den je považovaný za nejdůležitější v roce. U stolu se podává tradiční jídlo asado. To je připravené na grilu a jako příloha se podávají brambory. Rodina si připíjí sektem.

I v Argentině děti dostanou dárky, musí si na ně ale počkat až do 6. ledna (podobně jako španělské děti), protože je nosí Tři králové.

Dánsko

Zdroj: Light Field Studios

V této zemi mají podobně jako u nás zvyk zdobit si domovy adventními věnci ze smrkových větví zdobených šiškami, červenými bobulemi a červenými stuhami. Na Štědrý den se všechny děti přestrojí za skřítky. Obléknou se do červeného a nasadí si obří špičatý klobouk. Těší se na dárky. Na vánočním stromku mají kromě barevných koulí i státní vlajku!

Tradiční vánoční oběd je pečená husa se zelím a bramborem. Jako dezert se podává tradiční rýže s mandlemi. Kuchařka do jednoho dezertu schová celou mandli a kdo ji dostane, získá dárek.

Finsko

Zdroj: Aleksei Verhovski / Shutterstock

Každý ví, že Santa Claus pochází z Finska, přesněji z Laponska. Právě zde je Santa Claus Village (na fotografii) jako turistická atrakce. Opravdový Santa však podle pověsti je nedosažitelný a bydlí v dřevěné chaloupce s mámou na vrcholu Korvatunturi, což je vysoká hora, která má tři obrovské uši, kterými Santa slyší přání z celého světa. Vstup na horu je tajný a jen občas Santa někomu dovolí k němu přijít. Přivítá je spolu se svým oblíbeným sobem Rudolphem.

Finové mají Vánoce rádi už od středověku. Dodnes se udržuje tradice ve městě Turku, kde se každoročně vyhlašuje na tuto dobu období míru. V Helsinkách potkáte na ulici jednoho pomocníka Santy za druhým.

Vánoční stromek se zdobí 23. prosince. Na Štědrý den Finové chodí s celou rodinou do sauny a potom navštěvují hroby svých příbuzných. Večer děti čekají, zda byly hodné a dostanou od Santy dárek.

Japonsko

Zdroj: ESB Professional / Shutterstock

V moderním Japonsku májí Vánoce příchuť smaženého kuřete. V této zemi je sice jen zlomek obyvatel křesťanské víry, ale to jim nebrání si Vánoce užít. V minulosti byly Vánoce spojeny s narozením bývalého císaře Akihity, který se narodil 23. prosince. 24. 12 je potom jakýsi svátek zamilovaných zvaný Sei Naru Yoru a celá země je nazdobená. Nejvíce oblíbené jsou řetězy blikajících světel. Už téměř 50 let zve na Štědrý den řetězec KFC Japonce do svých restaurací, aby oslavili svátky v americkém stylu.

Rusko

Zdroj: Tetyana Suprunova / Shutterstock

V zemi jsou pravoslavné Vánoce a mají Dědu Mráze (známe ho z pohádky Mrazík). V dobách Sovětského svazu byly vánoční tradice potlačovány komunistickou propagandou, ale po roce 1991 se opět lidé ke starým zvykům vrátili. Přispěl k tomu i sám prezident Putin, který se pravidelně účastní pravoslavné vánoční mše.

Rusko přijalo gregoriánský kalendář v roce 1918, ale Vánoce a Nový rok se vždy slaví podle juliánského kalendáře. Vánoce se slaví 7. ledna. V předvečer 6. ledna se rodiny scházejí a usedají k slavnostní tabuli, která by měla mít 12 chodů, podle 12 apoštolů. Pán domu se před jídlem obrací s modlitbou k Pánu a jeho žena požehná všem u stolu křížkem na čelo. Před touto hostinou by měli Rusové držet 40 dní půst a nejíst maso.

Dárky nosí prazvláštně Děda Mráz na Silvestra.

 

Zdroj: