Vánoční hvězda a pár rad, jak přežije do dalších Vánoc

Vánoční hvězda a pár rad, jak přežije do dalších Vánoc
Vánoční hvězda se pomalu stala dalším ze symbolů Vánoc. Jde o rostlinu mexického původu a spojení s nejkrásnějšími svátky v roce je staré jen několik desítek let. I přes veškerou snahu udržet rostlinu při životě do dalších Vánoc, má krásná ozdoba většinou dny spočítané. Jak dlouho žije ta vaše?

Stejně jako všechny exotické a dovážené druhy rostlin se i vánoční hvězda může potýkat s problémy s adaptací na jiné klima. Jako teplomilnou rostlinu ji lze u nás pěstovat pouze v interiéru.

Vánoční hvězda  co o ní víte

Vánoční hvězda je obecný název rostliny Euphorbia pulcherrima. Ve Spojených státech a v Evropě je zabydlení této rostliny poměrně nedávné, datuje se do poloviny 19. století, kdy byla vybrána jako dekorativní rostlina na vánoční svátky. 

Rostlina se vyznačuje keřovitým tvarem a velkými zelenými a lesklými zašpičatělými listy. Květ rostliny je malý, žlutý a nemá nic společného s červenou částí rostlin. O červené zbarvení se starají tzv. listeny vznikající před kvetením. Právě listeny jinak obyčejnou rostlinu proslavily.

Ve své domovině vánoční hvězda dosahuje značných výšek, dokonce i několik metrů. Doma v květináči však zůstane ve skromnější velikosti. Naše klimatické podmínky jí neumožňují extrémní vývoj.

Barvy a význam rostliny

Zdroj: Leena Robinson / Shutterstock

Ne každý ví, že existuje více než 120 odrůd Euphorbie s nejrozmanitějšími barvami, jako je například světle růžová, sytě růžová, vínová, bílá, krémová a různé odstíny žluté. Ve Střední Americe je rostlina rozšířená již od doby Aztéků, kdy byla symbolem síly a čistoty. Později se stala symbolem Mexika. Postarala se o to legenda o chudém děvčeti, které chtělo uctít památku Ježíše a přineslo do kostela prostou plevelnou rostlinu. Jakmile vstoupilo do chrámu, rostlina se zabarvila.

Z jakého důvodu je však tato rostlina spojena s Vánocemi? Kromě legendy jde i o praktické vysvětlení. Rostlina kvete v zimě a tudíž se v tomto období i listeny obarvují do červena. Má na sobě barvy, jako jsou zelená, červená, bílá a žlutá, které jsou spojované s Vánocemi. Jde také o dostupnost a finanční nenáročnost rostliny.

Vánoční hvězda a domácí zvířata

Přítomnost rostliny v domácnosti může znamenat problém pro domácí mazlíčky. Větvičky rostliny obsahují bílou lepkavou tekutinu zvanou latex, která má silně dráždivý účinek. U člověka může způsobit dermatologické problémy a zvířata se mohou přiotrávit. Z tohoto důvodu je dobré umístit rostlinu na místo, kde se k ní nedostanou.

Jak pěstovat vánoční hvězdu

V našich zeměpisných šířkách se vánoční hvězda pěstuje téměř výhradně v květináčích v domácnostech. Rostlina totiž potřebuje neustále teploty mezi 15 a 24 °C a poměrně vysokou vlhkost. Měla by mít měkkou, dobře propustnou půdu, která zabrání stagnaci vody. Substrát je vhodné obohatit pískem a rašelinou.

Rostlina má ráda světlo, ale nenechávejte ji za oknem v místě, kde na ni přímo bude svítit slunce. Zálivku je třeba přizpůsobit rostlině. V době květenství je důležité rostlinu zalévat mírně, ale každý druhý den. Jinak se během roku stačí orientovat vlhkostí substrátu a zalévat častěji a malým množstvím, aby substrát nevyschl. Pokud chcete rostlinu namnožit, semeny to není úspěšné a pro množení se používá řízkování v období jara. Řízky se dávají do vlhké směsi písku a rašeliny, dokud se nevytvoří kořeny.

Zdroj: A Setta / Shutterstock

Péče o vánoční hvězdu

Jak už bylo zmíněno, rostlina často uhyne a jara se nedočká. Při správné péči však může vydržet velmi dlouho. Varovným znamením je ztráta listů z několika důvodů.

  • Vánoční hvězda je velmi choulostivá a bohužel přitahuje roztoče, mšice a plísně. Je nutné často listy kontrolovat, zejména v nejskrytějších částech rostliny.
  • Náhlé změny teploty nebo příliš chladné či příliš horké prostředí mohou rychle vést ke zhoršení stavu rostliny.
  • Nadměrná nebo naopak příliš malá zálivka ničí kořenový systém rostliny.

Jakmile začnou listy padat, není mnoho šancí na zotavení rostliny, která většinou během několika týdnů uhyne.

Jak přimět vánoční hvězdu znovu rozkvést

Je třeba počítat s tím, že i když se rostlina adaptuje a bude prosperovat, nemáte záruku, že další rok opět vykvete. Ale i zelené listy jsou velmi dekorativní. Rostlina by měla dostat alespoň šest hodin nepřímého slunečního světla a být v konstantních teplotních podmínkách. Z obchodu si přinesete rostlinu většinou ve velmi malém plastovém květináči.

Na jaře by se měla přesadit do hliněného květináče větších rozměrů. Stěny květináče budou lépe regulovat vlhkost substrátu. Rostlinu je třeba pravidelně každé dva týdny pohnojit, nejlépe zálivkou s univerzálním hnojivem pro pokojové květiny.

V první polovině července je třeba rostlinu seřezat, z každého terminálního stonku asi dva a půl centimetru. Další řez se doporučuje v první polovině září, na terminálních výhonech se zanechají tři nebo čtyři listy a tím se posílí růst bočních větví.

Triky, aby vánoční hvězda znovu rozkvetla

Správný způsob, jak podpořit kvetení, je obvykle od začátku října udržovat rostlinu v naprosté tmě asi dvanáct hodin denně. Uchovávejte ji v temné místnosti nebo ji každou noc zakryjte velkou krabicí a poté rostlinu po zbytek dne dejte na světlo.

Začátkem prosince by měla být umístěna na slunné místo alespoň na šest hodin denně. Během této doby můžete omezit používání hnojiv a vody. Pokud jsme měli štěstí a byli opatrní v péči, vánoční hvězda vykvete a vytvoří krásně zbarvené červené listeny.

 

Zdroj:

  • autorský článek