Váhy jako matky: Umí být spravedlivé a trpělivé. Jak ale zvládají rodinné spory a hádky?

Váhy jako matky: Umí být spravedlivé a trpělivé. Jak ale zvládají rodinné spory a hádky?
Váhy jsou známé především pro svůj smysl pro rovnováhu, harmonii a estetiku. Harmonicky a klidně se chovají také v mateřství a děti se s nimi díky tomu vždy cítí příjemně. Nesnáší ale konflikty, a tak pro ně může být dospívání dětí velmi náročné. Jak to tedy zvládají? A jak se jako matky chovají?

Udržují s dětmi dobré vztahy

Váhy se svými dětmi chtějí mít hezký a láskyplný vztah plný porozumění a pochopení. Protože nemají rády hádky a dramatické spory, snaží se ze svých maličkých vychovat rozumné lidi, kteří umí vše vyřešit v klidu a dohodou. Konflikty podle nich totiž nejsou vždy nevyhnutelné. Navíc kladou důraz na morálku a svým ratolestem už od útlého věku předávají dobré vychování, zdvořilost a svůj žebříček hodnot.

Doma tedy vytváří příjemnou a otevřenou atmosféru, ve které se problémy řeší bez zbytečných hádek a řevu. Na druhou stranu ale neumí zastat autoritativní pozici, když je to potřeba a děti je a jejich pravidla tedy v dospívání nemusí brát tak vážně.

Nedostatek autority ale doplňují ostatními vlastnostmi, které jsou v mateřství stejně důležité a oceňované. Umí totiž naslouchat a skutečně se snaží řešit problémy svých dětí. Jsou spravedlivé a férové, takže umí účinně řešit také četné sourozenecké neshody.

Nejdůležitější pro ně je vidět své děti šťastné a věří, že toho nejlépe dosáhnou právě spravedlivým přístupem, upřímností a trpělivostí. Ochotně si za nimi tedy budou chodit pro radu a politování a budou vědět, že jejich maminka vždy na něco přijde.

Rozvíjí jejich kreativitu a intelekt

Váhy jsou kreativní a mají vrozený smysl pro estetiku a styl. Jako maminky jsou tedy mistryněmi v oblékání svých dětí a ve zdobení jejich pokoje i celého domova. Oblečení jejich dětí bude vždy pečlivě sladěné a zaujme nejednoho kolemjdoucího nebo rodiče ve školce. Navíc se mohou vyžívat i v párových outfitech a nosit oblečení sladěné s dětmi.

Není tedy divu, že se kreativitu snaží rozvíjet i u svých dětí. Už od mala je tedy budou přihlašovat do množství mimoškolních aktivit, aby si vyzkoušeli několik zájmů a pohledů na svět. Chtějí totiž, aby byly stejně zvídavé a učenlivé jako ony samy. Chtějí tak rozvíjet i jejich intelekt a kritické myšlení.

Samy jim tedy budou nabízet všechno, co umí a na to ostatní je přihlásí do kroužků. Občas to ale se zaměstnaností svých dětí mohou trochu přehánět a spíše je přehlcovat než rozvíjet. Všeho by tedy mělo být s mírou.

Zdroj: Yulia Prizova / shutterstock

Jsou nerozhodné

Jednou z nejvýraznějších vlastností Vah je také jejich nerozhodnost. Je pro ně těžké udělat zásadní rozhodnutí a vždy se několikrát rozmýšlí a mění svůj názor. Může pro ně tedy být náročné už jen vybrat jméno dítěte, místo a způsob porodu nebo barvu dekorací v dětském pokoji.

Jejich neustálé změny nálad, názorů i přístupů navíc mohou děti mást. Pokud se na ně chvíli zlobí a za pár minut už se na ně zase vesele usmívají, děti jejich názory nemusí brát tak vážně. Rozhodně to tedy podkopává jejich autoritu a postavení. Měly by se proto snažit své výkyvy nálad alespoň trochu hlídat.

Bude jim chybět jejich volnost

Váhy jsou už od mládí velice samostatné a nezávislé. Rády pracují a vydělávají a záleží jim i na budování kariéry. Jsou patřičně hrdé na všechno, čeho za svůj život dosáhly. Může pro ně tedy být těžké s dětmi opět najít životní balanc. Roli matky si samozřejmě užívají a jsou za ni naprosto vděčné, ale může se jim stýskat po jejich svobodě.

Navíc mohou mít sklony i ke snobismu. Hodně jim záleží na statusu a nevadí jim za děti utrácet obrovské částky. Je pochopitelné, že se jim snaží opatři jen to nejlepší, ale i z výchovných důvodů by jim občas měly říct ne. Bez toho je totiž nikdy nedovedou ke kázni, respektu k financím a soběstačnosti.