Skladujte brambory na stinném, suchém a dobře větraném místě, jen tak vám dlouho vydrží

Skladujte brambory na stinném, suchém a dobře větraném místě, jen tak vám dlouho vydrží
Správné uskladnění brambor je důležité, pokud jich máte mnoho a nechcete, aby vám časem zplesnivěly nebo nadále rostly a klíčily. Hlavně je neuzavírejte do neprodyšných plastových sáčků a nedávejte do lednice. Chlazení se odpouští pouze v případě, že už jsou nakrájené nebo uvařené.

Zajistěte bramborám správné proudění vzduchu

Všichni chceme mít doma chutné a šťavnaté brambory, které nám dlouho vydrží. Jak je ale správně skladovat, aby se z nich za chvíli nestali scvrklí a plesniví chudáčkové? Důležité je zajistit jim dostatečné proudění vzduchu. Pokud jste si koupili jen pár brambor, přesuňte je do kartonové krabice, košíku, síťovaného pytlíku, papírového sáčku nebo zkrátka do nějaké dobře větrané nádoby. Brambory uvolňují oxid uhličitý a vodu ve formě páry, takže těsně uzavřený sáček bez řádného větrání by jim rozhodně neprospěl. Zvlhly by a zplesnivěly, navíc by plíseň mohly snadno přenést na stěny vašeho domu či bytu.

Majitelé domů a chladných, suchých sklepů bez přístupu světla to mají obvykle snazší. Ti, kdo jsou omezeni chabými možnostmi panelákových bytů, musejí vynaložit trochu více kreativity. Dočasně mohou brambory uskladnit např. na balkoně.

Ať už ale brambory uložíte kamkoli, nejdříve zkontrolujte, zda nemají měkká místečka, klíčky, plíseň nebo poškození způsobené lopatou. Zkrátka se ujistěte, že jsou v naprostém pořádku, jinak poškozená místa odřízněte a brambory hned použijte. Pouze ty, které jsou dokonalé a bez poskvrnky, vydrží dlouhodobé skladování.

Chraňte brambory před sluncem i vlhkostí

Brambory by neměly být uchovávány na otevřeném prostranství, jsou to koneckonců rostliny a při vystavení slunečnímu záření začnou produkovat chlorofyl, zezelenají a nakonec se zvrásní a shnijí. Jak rostou, jistě dobře víte. V temné a vlhké zemi.

Pokud je tedy budete skladovat ve velmi tmavém a vlhkém prostředí, např. pod dřezem, budou nadále růst a klíčit.

Uchovávejte je na tmavém, chladném a suchém místě (při teplotě cca 7–10 °C), jako je spíž nebo nevytápěný sklep. Neskladujte je na lednici nebo někde vedle sporáku, protože obě místa vyzařují teplo. Rozhodně je ale nedávejte ani do ledničky, nízká teplota by přeměnila bramborový škrob na cukr. Začaly by moučnatět a brzy by přišly o šťavnatost i chuť. Nezapomeňte také oddělit ovoce a zeleninu. Pokud by např. jablka a brambory byly skladované společně, produkovaly by plyn etylen, který by způsobil, že obojí shnije.

Čerstvé brambory v dřevěné krabici na zahradě
Čerstvé brambory v dřevěné krabici na zahradě | Zdroj: zavyalova.t@gmail.com / Depositphotos

Do chladničky patří pouze nakrájené a uvařené brambory

Výjimkou z pravidla „bez chlazení“ je případ, kdy jsou vaše brambory už oloupané a nakrájené. Pak je ponořte do misky se studenou vodou a ujistěte se, že jsou zcela zakryté. Uchovávejte je v chladničce a spotřebujte do 24 hodin. Berte to však jako poslední možnost. Pro maximální čerstvost a kvalitu je nejlepší připravovat brambory pouze tehdy, jste-li připravení je okamžitě uvařit. Vařené brambory by pak měly být skladovány jako kterékoli jiné vařené jídlo, tj. ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Zbytky spotřebujte do tří až čtyř dnů a nezapomeňte je důkladně ohřát.