Roman Staša z MasterChef Česko vám poradí, jak zpracovat vnitřnosti

Roman Staša z MasterChef Česko vám poradí, jak zpracovat vnitřnosti
Budete-li se dívat pod ruce vítězi soutěže MasterChef Česko Romanu Stašovi, bude váš jídelníček pestrý a zábavný. Roman Staša se totiž nebojí ničeho. Ve svých receptech hodně využívá vnitřnosti, kterým se řada lidí může vyhýbat. Přitom také šéfkuchař Roman Paulus ví, že z vnitřností vznikají opravdové lahůdky. 

Domácí paštiku můžete mít hotovou za dvacet minut 

Vítěz MasterChef Česko Roman Staša se v soutěži setkal i s takovými ingrediencemi, které ve své kuchyni nejspíš běžně nepoužívá. Velmi rád upravoval vnitřnosti, třeba na paštiku. Svým fanouškům později na svém Instagramu přinesl recept na paštiku z kuřecích jater, kterou můžete mít hotovou do dvaceti minut.

Hlavní ingrediencí pro tuto pochoutku jsou kuřecí játra, která očistíte, nakrájíte na menší kousky a přihodíte na pánvičku k šalotce, česneku a tymiánu. Směs necháte zatáhnout, přidáte bílé víno a zredukujete na polovinu. Na závěr směs ochutíte pepřem, solí a bylinkami a naplníte do nádobky na paštiku. Po vychlazení chutná paštika nejlepší s čerstvým pečivem.

„Na svých receptech si dává Roman Staša záležet, diváci jej mohou vídat i ve Snídani s Novou, kde jim přináší neotřelé recepty a inspiraci do kuchyně.“

Jaké vnitřnosti v kuchyni zpracovávat a jak? 

Ačkoliv se některé vnitřnosti mohou strávníkům jevit nechutně, v kuchyni lze podle Romana Pauluse zpracovává leccos. Přitom se nejedná o žádný módní výstřelek, nýbrž se tak dělo už za dob našich babiček. Ty chtěly při porážce zvířete využít všechny jeho části na maximum. Časté bývalo například zpracování telecího nebo jehněčího brzlíku.

Ten je dnes poměrně drahý a dostává se na jídelní lístky nóbl restaurací. Jeho zpracování vyžaduje čas a trpělivost. Před úpravou je totiž potřeba brzlík uvařit (ovšem ne rozvařit). Stejně jako u jater, tak i u brzlíku platí, že v případě příliš dlouhé přípravy už jen tvrdne. Speciální přípravu vyžadují třeba i plíce.

Ty je potřeba před přípravou okrájet od nepotřebných částí, a hlavně se s nimi nějak popasovat při vaření. Jelikož obsahují hodně vzduchu, v hrnci plavou na hladině a je potřeba je něčím zatížit. Z vnitřností se zpracovávají také srdce, žaludky, ledviny, mozečky a jiné vnitřnosti, které sice na první pohled nevypadají příliš atraktivně, ale lze z nich vytvořit dokonalé a chutné jídlo.