Zaleťte si v září na výlet do Říma, města plného fontán a starověké historie

Zaleťte si v září na výlet do Říma, města plného fontán a starověké historie
Římské fontány jsou skutečnými protagonisty ulic a uliček tohoto města. Toto historické centrum má minulost plnou akvaduktů a lázní. Nedílnou součástí historie jsou fontány. Jsou roztroušené po městě a některé jsou známé po celém světě.

Turisté jsou ohromeni množstvím veřejných fontán, které Řím nabízí. V horkém létě slouží jako místa, kde se dá příjemně osvěžit. A není třeba je složitě hledat, pokud není jedna z nich na dohled, nejspíš bude za rohem. Římané si stavěli fontány a různé vodopády v zahradách i v ulicích, aby si zvlhčovali vzduch. Dodnes je voda do všech městských fontán přiváděna historickými viadukty.

Zdroj: Autor: ansmp / Shutterstock

Fontána dell'Acqua Paola

Fontána je k vidění v celé své kráse ve filmu Velká nádhera (Itálie / Francie 2013) od Paola Sorrentina. Italové o ní také zpívají staré lidové písně. Turisté využívají toto místo k odpočinku při cestě na kopec Janiculum.

Zvláštností této fontány je, že pro její stavbu byly použity materiály ze starověké baziliky San Pietro a ze starověkého římského fóra. Tím se stala významnou historickou památkou. Navzdory svému významu, na tomto místě nejsou davy turistů, protože je trochu daleko od historického centra, ale jde o ideální romantické místo jako stvořené pro zamilované. V blízkosti se nachází terasa s nádherným výhledem na město.

Želví fontána na Piazza Mattei

Jde o jednu z menších fontán, ale nabízí jedinečnou krásu a historii. Legenda říká, že vévoda Mattei nechal za jedinou noc postavit Fontánu želv, aby ohromil otce své budoucí manželky, který byl proti manželství. Fontána byla umístěna přímo pod oknem jeho vyvolené. Podle vévody nese jméno malé náměstí, které tato méně známá fontána zdobí.

Legenda říká, že vévoda Mattei nechal za jedinou noc postavit Fontánu želv, aby ohromil otce své budoucí manželky, který byl proti manželství.

Fontána di Trevi

Italové považují tuto fontánu za nejslavnější na světě a po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2015, je ještě krásnější. Při toulkách po historických ulicích v centru města, je téměř jisté, že se fontána někde objeví, v celé své kráse, jako symbol umění a historie. Opravdový požitek z návštěvy tohoto místa přichází večer, protože je zde nainstalováno osvětlení. Římané na toto místo chodí pozdě v noci, aby si vychutnali atmosféru místa bez davů turistů.

Fontána čtyř řek (na úvodní fotografii)

Nachází se na krásném a známém náměstí Piazza Navona a je jedním z jeho symbolů. Fontána je jedním z nejlepších děl Giana Lorenza Berniniho.  Na základně  jsou čtyři postavy zobrazující velké řeky každého kontinentu: Rio de la Plata, Dunaj, Nil a Ganga.

Fontana dell'Acqua Felice

Krása, která není úplně v centru turistické pozornosti byla postavena na konci 16. století a v původní podobě se zachovala dodnes. Původně měla praktický význam a sloužila jako terminál pro nový akvadukt, který dodával vodu do kopců Quirinale a Viminale. Vzdáleně se podobá Fontáně do Trevi. Římané této fontáně říkají Mojžíšova, protože uprostřed se tyčí socha Mojžíše, který ukazuje směrem k „zázračné“ vodě vycházející ze skály. V roce 2019 byla tato osvěžující oáza zrekonstruovaná.

Zdroj: