Proč v životě potřebujeme sny? Snění je pro nás důležitější, než by se mohlo zdát

Proč v životě potřebujeme sny? Snění je pro nás důležitější, než by se mohlo zdát
Sny odjakživa fascinovaly řadu vědců a odborníků, ale přesto je pro nás jejich skutečný význam stále záhadou a naše otázky zůstávají nezodpovězeny. I tak už ale máme k dispozici několik zajímavých teorií o tom, proč sníme a proč bychom se v životě bez snů rozhodně neobešli. Podívejte se na ně!

Co jsou to vlastně sny?

Sny jsou obrazy našich vzpomínek, pocitů, emocí a myšlenek, které prožíváme během spánku. Jejich typy se samozřejmě mohou lišit podle našeho naladění nebo současné situace. Některé jsou vtipné a veselé, jiné zase děsivé nebo znepokojující. Některé mohou být i nudné a jiné nás zase dokáží naprosto vyvést z míry. Někdy nám navíc může připadat, že nedávají vůbec žádný smysl a jindy jsou velice propracované.

Zdroj: Autor: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Význam všech našich snů je těžké rozluštit a většinou jsou tak zahaleny tajemstvím, že to pro nás ani není možné. Jedno je ale jisté. Přestože si je vždy nemusíme pamatovat, tak se sny zdají všem. A to dokonce při každém spánku. 

Podle spánkového experimentu z roku 1960 se navíc zjistilo, že náš mozek potřebuje určitou dávku snů, bez které se neobejde. Americký výzkumník William C. Dement totiž účastníky experimentu budil vždy když dosáhli spánkové fáze REM, ve které se nám zdají sny. Průměrně ji prožíváme asi čtyřikrát za noc. Kvůli tomu, že byli jejich REM fáze narušeny, se poté následující noc vyskytovaly mnohem častěji. Nakonec začaly probíhat i hned po usnutí, takže experiment musel být přerušen. Mozek tedy potřeboval své sny a po přerušovaní REM fází si je potřeboval doplnit. Z toho vyplývá, že bychom beze snů nedokázali správně fungovat.

Proto je zajímavé se zamyslet nad tím, proč vlastně sníme a k čemu tyto záhadné noční vjemy tolik potřebujeme?

Proč jsou pro nás sny tak důležité?

Přestože víme, jak jsou pro nás sny důležité, vědci se stále nemohou shodnout na tom, k čemu je vlastně tolik potřebujeme. Přišli však alespoň s několika zajímavými teoriemi, které by nám s odpovědí na tuto otázku mohly pomoci.

Podle nich sny slouží hlavně k:

  • Vyčištění hlavy a upevnění vzpomínek
  • Zpracování emocí
  • Vyjádření našich nejhlubších přání a tužeb
  • Přípravě na obranu před možným nebezpečím

Odborníci se většinou shodují, že jde o kombinaci těchto faktorů. Rozhodně je snění ale důležité, jak pro naše psychické a fyzické zdraví, tak pro kontrolu našich emocí.

Z toho vyplývá, že bychom beze snů nedokázali správně fungovat.

Důkazem je také to, že lidé, kterým se sny nezdají (tedy trpí určitou poruchou snění), mají většinou velké problémy se svým psychickým zdravím a velmi často to vede i k onemocněním mozku, která na nich mohou zanechat fatální následky.

Sny dokáží povzbudit kreativitu a řešit problémy

Určitě jste už slyšeli o tom, jak Paul McCartney složil jeho největší hit “Yesterday” právě podle svého snu nebo, jak se Mendělejev při konstrukci periodické tabulky prvků také inspiroval svým sněním. Možná to zní příliš nereálně, ale opravdu je to možné. 

Během snění se totiž uklidníme, a po zpracování našich vzpomínek a emocí nás s čistou hlavou mohou napadat mnohem kreativnější myslenky a nová řešení problémů. Ve snech tedy můžeme přijít na něco mnohem zajímavějšího, než by se nám podařilo zjistit dlouhými hodinami přemýšlení.