Přecházíte z plen na nočník? Vyzkoušejte naše tipy jak na to

Přecházíte z plen na nočník? Vyzkoušejte naše tipy jak na to
Máte pocit, že je vaše dítě již dostatečně staré na to, aby vyměnilo pleny za nočník? Společnou snahou, pozitivním přístupem a motivací dříve či později dojdete ke zdárnému cíli. Musíte ale dodržovat určitá pravidla.

Používání pleny s rozumem

To, že dítě nosí plenu, neznamená pouze to, že do ní vykonává svou potřebu. Plena omezuje také pohyb dítěte a jeho správný vývoj. Je tak vhodné pracovat na jejím odstranění. Pokud je dítě zdravé, pak není důvod, aby ještě ve třech letech mělo plenu. Ovlivňuje to jeho pohyb. Představte si sami, že byste neustále měli plenu, která po vykonání potřeby dokonce i něco váží. Například běh nebo sezení by se tak staly poměrně nepříjemnými činnostmi.

Dítě je schopné svěrač ovládat až v 18 měsících

Různé studie potvrzují, že je dítě schopné ovládat rektální svěrač až od 18 měsíců. Prakticky tak nemá smysl začínat s tréninkem na nočník dříve. Obecně ale platí, že pokud neprovozujete bezplenkovou metodu prakticky od narození miminka, není kam spěchat. Rok a půl staré dítě by sice mělo být schopno svěrač ovládat, nicméně v praxi tomu tak velmi často není a je potřeba počkat.

Buďte trpěliví

Základem při takzvaném odplenkování dítěte je jednoznačně trpělivost. Musíte počítat s tím, že se občas, na začátku možná i pravidelně, bude stávat, že se vaše dítě jednoduše počůrá. A to kdekoliv a kdykoliv. Na dětském hřišti nebo někde venku to není až takový problém. Stávat se to ale bude i během návštěv nebo u vás doma. Dítě rozhodně nesmíte trestat. A to jak fyzicky, tak ani slovně. Mohli byste tak dojít k tomu, že se dítě zablokuje a naučení na nočník bude ještě komplikovanější.

A jak tedy na to? Existuje hned několik způsobů. Velká spousta lidí právě kvůli počůrávání učí děti na nočník v letním období. Venku je teplo, dítě tak neprochladne, a když se počůrá, zamočí se pouze jedna vrstva oblečení. Naučit dítě na nočník lze ale kdykoliv, jen to možná bude méně praktické. Rozhodně není teplé počasí rozhodujícím faktorem, kterým byste se měli řídit. Tím je spíše vyspělost vašeho dítěte. 

I přes neúspěchy nesmíte polevit

Kromě toho, že musíte být trpěliví, musíte být také důslední. A to vždycky. Dítě musí chápat, že již žádná plenka neexistuje. Samozřejmě ji můžete používat na delší cesty autem a během spánku dítěte. Jinak je ale plenka zakázaná. S dítětem si o tom můžete normálně promluvit. Vysvětlit mu, že už bude bez plenky, a pokud se počůrá, bude muset chvíli vydržet v mokrém oblečení.

Kromě toho, že musíte být trpěliví, musíte být také důslední
Kromě toho, že musíte být trpěliví, musíte být také důslední | Zdroj: AA.Shkob / Shutterstock

Právě ve chvíli, kdy se dítě počůrá můžete, přistoupit ke dvěma variantám. Pokud s tím nemáte problém, dítě klidně nechte pár minut v počůraném oblečení. Může si tak samo uvědomit, že je mu to nepříjemné, a bude si postupně dávat více pozor na to, aby se tato nehoda nestávala. V pořádku je ale také varianta, kdy dítě jdete okamžitě převléct nebo mu dáte oblečení, aby se samo převléklo.

Základem je motivace a komunikace

Abyste dítě namotivovali můžete s ním dojít koupit nočník. Nebo sami vyberte takový, který se dítěti bude líbit. Nočníků existuje velká spousta. Jednou z alternativ je i hrací nočník. Ten se po vykonání potřeby rozehraje. Dítě to tak může motivovat k výkonu.

Ještě předtím, než se dítě začne učit na nočník, vysvětlete mu, co se bude dít. Dítě musí chápat, že plenu již nedostane a může mít mokré kalhoty. Poté byste si měli zavést určitou rutinu. Dítě dejte na nočník ihned poté, co se probudí, a to jak po nočním, tak i odpoledním spánku. Totéž provádějte i před spaním. Pokud budete trávit čas doma, na začátku můžete dítě dávat na nočník například každou hodinu či půlhodinu. Můžete tak podchytit množství případných nehod.

Chvalte a negativní emoce nechte stranou

Podle toho, jaké vaše dítě je, nastavte i to, zda jste s dítětem v koupelně společně, nebo mu dáte prostor na vykonání potřeby. Vykonanou potřebu vždy nezapomeňte dostatečně pochválit. Pokud dítě naopak nic nevykoná, nemusíte tuto skutečnost komentovat nebo prostě ledabyle prohoďte něco ve stylu „Nic v nočníku není? To nevadí, tak třeba příště.“. Na místě jsou pouze pozitivní emoce. S negativními byste daleko nedošli.

Některým dětem při přechodu z plen na nočník stačí pár dní. Některým to naopak trvá několik měsíců. Ať už je vaše dítě jakékoliv, nevzdávejte to. Někdy to může být těžší, ke zdárnému konci se ale nakonec zvládnete dobrat i vy.

Zdroj článku: