Povaha podle oblíbené hudby? Co obsah vašeho playlistu prozradí o vaší osobnosti?

Povaha podle oblíbené hudby? Co obsah vašeho playlistu prozradí o vaší osobnosti?
Hudba hraje důležitou roli v životě lidí na celém světě, a proto si mnozí kladou otázku, jaké individuální faktory mohou ovlivňovat hudební preference. Mohl by například obsah vašeho playlistu prozradit něco o vaší osobnosti?

Osobnostní rysy související s hudebními styly

Lidé poslouchají hudbu jako způsob, jak si navodit náladu, motivovat ke cvičení nebo získat inspiraci. Nakolik jsou tyto volby ovlivněny základními osobnostními rysy? 

Jedna rozsáhlá studie provedená vědci z Heriot-Watt University zkoumala více než 36 000 účastníků z celého světa. Účastníci byli požádáni, aby ohodnotili více než 104 různých hudebních stylů a zároveň poskytli informace o aspektech své osobnosti.

Podle výzkumníků může být důvodem, proč se lidé někdy cítí být v obraně ohledně svého hudebního vkusu, to, jak moc souvisí s jejich postoji a osobností. Naznačují, že lidé se prostřednictvím hudby skutečně definují a používají ji jako prostředek ke vztahům s ostatními lidmi. Jeho výzkum poukazuje na souvislost, kterou lidé často vytvářejí mezi tím, kým jsou jako osobnosti, a svým hudebním vkusem.

Popová hudba

Fanoušci popových hitů mají tendenci být extrovertní, upřímní a konvenční. Milovníci popové hudby jsou sice pracovití a mají vysoké sebevědomí, ale podle výzkumníků bývají méně kreativní a více neklidní.

Rap a hip hop

Navzdory stereotypu, že milovníci rapu jsou agresivnější nebo násilnější, výzkumníci ve skutečnosti žádnou takovou souvislost nezjistili. Fanoušci rapu však mají tendenci mít vysoké sebevědomí a jsou obvykle společenští.

Country hudba

Fanoušci country hudby jsou obvykle pracovití, konvenční a společenští. Ačkoli se country písně často zaměřují na zlomené srdce, lidé, kteří tíhnou k tomuto žánru, bývají velmi citově stabilní. Bývají také konzervativnější a hůře hodnotí rys otevřenosti vůči zkušenostem.

Rocková/metalová - fanoušci jsou obvykle poměrně jemní, zdroj: 4 PM production / Shutterstock

Rocková/metalová hudba

Navzdory někdy agresivnímu obrazu, který rocková a metalová hudba vytváří, výzkumníci zjistili, že fanoušci tohoto hudebního stylu jsou obvykle poměrně jemní. Bývají kreativní, ale často introvertní a mohou trpět nízkým sebevědomím.

Indie hudba

Fanoušci žánru indie jsou obvykle introvertní, intelektuální a kreativní. Podle výzkumníků bývají také méně pracovití a méně jemní. Dalšími běžnými osobnostními charakteristikami jsou pasivita, úzkostlivost a nízké sebevědomí.

Taneční hudba

Podle výzkumníků jsou lidé, kteří dávají přednost taneční hudbě, obvykle společenští a asertivní. Mají také sklon k vysokému hodnocení rysu otevřenosti vůči zkušenostem, což je jeden z pěti hlavních rysů osobnosti. Lidé, kteří dávají přednost rychlé elektronické hudbě, mají také sklon k nízkému hodnocení jemnosti.

Lidé, kteří mají rádi jazz, jsou extrovertnější, zdroj: sirtravelalot / Shutterstock

Klasická hudba

Milovníci klasické hudby jsou obvykle introvertnější, ale zároveň jsou vyrovnaní sami se sebou i se světem kolem sebe. Jsou kreativní a mají dobrý smysl pro sebevědomí.

Jazz, blues a soulová hudba

Bylo zjištěno, že lidé, kteří mají rádi jazz, blues nebo soulovou hudbu, jsou extrovertnější a mají vysoké sebevědomí. Bývají také velmi kreativní, inteligentní a uvolnění.