Postcovidový syndrom u dětí: Nemoc přečkají, později ale končí na JIP

Postcovidový syndrom u dětí: Nemoc přečkají, později ale končí na JIP
Od počátku pandemie se hovoří o ohrožených skupinách seniorů a chronicky nemocných. U zdravých lidí v produktivním věku je riziko minimální, zatímco děti sice nemoc přečkají, později se ale mohou objevit komplikace.

Následky nemoci COVID-19 

Vědci a lékaři nedávno promluvili o tom, že zhruba polovina pacientů, která nákazu prodělá, byť s běžnými příznaky, se dlouhodobě může potýkat s oslabenou imunitou. U několik týdnů trvající zvýšené únavy to však nekončí. Běžným projevem je také dlouhodobá ztráta chuti a čichu, mohou ale nastat vážnější případy, takzvaný postcovidový syndrom. Jeho projevy přechází až do chronické únavy, silných bolestí končetin, kloubů a svalů, problémy s trávením nebo zvracení. 

Ohroženou skupinou jsou děti 

Nejčastěji k takovéto nepřiměřené reakci imunitního systému dochází až několik týdnů po prodělání infekce. S tou se dítě může vypořádat dobře nebo dokonce nemusí mít žádné příznaky, ohrožující může být teprve vyvolání zánětlivého multisystémového syndromu. Začne se projevovat stejně jako prodělaná nemoc. Nastoupí vysoké horečky, nechuť k jídlu, trávicí obtíže, silné bolesti hlavy a pohybového ústrojí, únava a také dušnost. Navíc dochází k zarudnutí kůže a vyrážkám. Nejpostiženější skupinou jsou děti od novorozenců do dvaceti let. Zvlášť pozorní vůči takovým projevům by měli být také diabetici, kardiaci, obézní osoby nebo lidé jinak chronicky nemocní. 

Hospitalizace nutná 

Lékaři doporučují pacienta dopravit do nemocnice, kde mu budou podány imunoglobiny a kortikoidy tak, aby se včas zastavila chybná imunitní reakce. V opačném případě může dojít k poškození vnitřních orgánů včetně srdce. Většina pacientů s tímto syndromem končí na jednotce intenzivní péče. Pobyt v nemocnici může trvat i několik týdnů, úspěšnost léčby ale naprostá. 

Nepodceňujte prevenci 

Nejenom vůči postcovidovému syndromu, ale také vzhledem k viru samotnému, je dobré dlouhodobě posilovat svoji imunitu. Základem je kvalitní strava, dostatek živin, zejména vitamínu C a D. Žádoucí je také dodržovat pitný režim, rozumnou míru pohybové aktivity, a především se vyvarovat riziku nákazy koronavirem.