Opakování je matka moudrosti, připomeňme si osvědčené rady, jak se vyhnout těžkému covidu

Opakování je matka moudrosti, připomeňme si osvědčené rady, jak se vyhnout těžkému covidu
Ruce, roušky a rozestupy pořád dokola. Čím delší lockdown, tím menší disciplína, alespoň tak to občas na ulicích vypadá. Jak zůstat v rámci možností v té nejlepší kondici a jak se covidu vyhnout?

Respirátory uvnitř i na rušných ulicích

Látkové, po domácku vyrobené roušky jsou už dávno pasé. Teď se musíme řídit pravidlem, že ve všech vnitřních prostorách je třeba nosit respirátor a není to jen tak, pro nic za nic. Ačkoliv byly látkové roušky vhodnou alternativou v časech, kdy nebylo dostatek zdravotnických pomůcek, dnes už jsou lékárny zásobené. Respirátor, nebo chirurgickou roušku, bychom měli mít i na rušných ulicích. Sice je zde menší pravděpodobnost nákazy než například v supermarketu, pokud je ulice frekventovaná, stále je zde šance, že na vás nějaká ta kapka dopadne.

Sociální kontakt ano, ale venku

Využijte krásného jarního počasí a vyrazte ven. V časech jako je pandemie koronaviru může být psychika ta nejmocnější čarodějka. Člověk se potřebuje čas od času socializovat a nemůže být jen zavřený doma. Vyrazte si s kamarádem či kamarádkou na procházku, odpočiňte si od lockdownu alespoň společnou procházkou, nezapomeňte ale na ochranné pomůcky.

Zdroj: SamaraHeisz5 / Shutterstock

Pohyb je základ

Někdo může mít během homeofficu problém s pohybem, a to je vcelku pochopitelné. Jak se říká, ve zdravém těle, zdravý duch. Snažte se každý den běhat, chodit na procházky, jezdit na kole, vlastně dělat jakoukoliv aktivitu, jakou vám pandemie dovoluje. Když už potřebujete zajet do města, nebo třeba stále dojíždíte do práce, snažte se omezit MHD a běžte pěšky, alespoň část cesty.

Člověk se potřebuje čas od času socializovat a nemůže být jen zavřený doma.

Mýt si ruce a nesahat si na obličej

Jakmile si na pravidelné mytí rukou zvyknete, už vám to ani nepřijde nijak zvláštní. Pokaždé když přijdete domů, do práce apod., umyjte si ruce. Na škodu není ani nosit v kapse lahvičku s dezinfekcí, kterou můžete používat během jízd v MHD, nebo při nákupu. V souvislosti s tímto pravidlem byste si neměli sahat na obličej. Nechcete riskovat, že se vám do dutin dostanou nežádoucí látky.