Odrůdy orchidejí, které se snadno pěstují a zvládne to i začátečník

Odrůdy orchidejí, které se snadno pěstují a zvládne to i začátečník
Existuje mnoho druhů orchidejí. Každá odrůda se vyznačuje nádhernými květy a listy se zvláštními tvary a barvami. Různé druhy mohou mít specifické potřeby a vyžadují zvláštní péči a pozornost. Mnoho odrůd orchidejí se hodí do domácího prostředí, jiné naopak musí být pěstovány venku na zahradě.

Můrovec

Mezi nejsnadněji pěstované druhy patří Phalaenopsis (můrovec, můří orchidej). Běžné druhy orchidejí, jako je orchidej Phalaenopsis (na úvodní fotografii), se vyznačují pozoruhodnou odolností a trvanlivostí v kvetení. Tuto odrůdu lze ve skutečnosti koupit velmi levně a s jednoduchou péčí může kvést i několik měsíců v roce.

Orchidej má svůj původ v tropech (Indonésie, Filipíny), a proto vyžaduje větší vlhkost vzduchu. V létě potřebuje rozptýlené světlo, nenechávejte ji tedy na okně, kam praží celý den slunce. Teprve v zimě, když je světla méně, ji můžete umístit na parapet u okna (východní nebo západní strana).

Tato rostlina se zalévá minimálně, tak jednou za dva týdny a také se mírně jednou měsíčně pohnojí. Přebytečná voda musí ze substrátu odtéct, jinak začnou kořeny zahnívat. Čerpají vlhkost ze vzduchu. K zálivce přistupte v okamžiku, kdy mají kořeny šedivou barvu. Orchideje potřebují měkkou dešťovou vodu. Tvrdá voda jim škodí. Rostlinám se daří v propustném mírně kyselém substrátu a bez velkého množství živin. Rostlinu zasaďte do malého květináče. Pokud ji polezou ven kořeny, nevadí to, naopak, světlo a vzduch kořenům svědčí. Proto mohou růst i v průhledných květináčích a často je to přímo doporučováno.

Vanda

Zdroj: Yashkin Ilya / Shutterstock

Orchidej z rodu Vanda coerulea jsou známé asi v 50 druzích a také pochází z tropů (Nová Guinea, Thajsko). Stejně jako Phalaenopsis je i Vanda epifyt, který v přírodě roste na stromech a vláhu čerpá kořeny ze vzduchu. Vanda je ale i rostlinou, která roste na skalách a v kamenité půdě a je tedy velice nenáročná na péči.

Odolává také chladnějším teplotám stejně dobře jako horku a vlhku. Ideálnější rostlinu si ani nemůžete přát.

Zdroj: Sukka Phota / Shutterstock

Jediné, co k životu opravdu vyžaduje, je světlo. Má tuhé kožovité listy poskládané do vějíře a nádherné květy, které jsou na rostlině i několik měsíců. Pokud ji chcete vytvořit ideální podmínky, umístěte ji do košíčku (na obrázku) a zavěste na velmi světlé místo. V létě dejte pozor, aby ji listy nespálilo slunce.

Pro rostliny je vhodný lehký substrát, který se používá pro epifyty. Můžete ho smíchat s menšími kousky dřevěného uhlí. Přes léto se hnojí jednou měsíčně hnojivem pro orchideje. V zimě tyto nároky nemá. V teplých měsících se zalévá jednou nebo dvakrát týdně. Nedostatek vláhy se pozná podle scvrklých listů, kterými se orientujte v zimních měsících, kdy se zalévá jen vyjímečně. Listy se mohou i rosit. 

 

Zdroj: