Tyto krásné mrazuvzdorné rostliny dodají vaší zahradě barvy i v zimě

Tyto krásné mrazuvzdorné rostliny dodají vaší zahradě barvy i v zimě
Možná se to nezdá, ale i v zimních měsících může být vaše zahrada plná rozkvetlých květin a jejich úchvatných barev. Mnohé letničky, trvalky a keře dávají svou krásu na odiv právě v lednu či únoru. Mezi nejoblíbenější patří sněženky, čemeřice, bramboříky, macešky, okrasné zelí nebo třeba cesmína.

Líbivé čemeřice kvetou sněhu navzdory

Čemeřici černé (Helleborus niger) se přezdívá vánoční růže a vykvétá jako první z čemeřic obvykle v lednu, příležitostně už o Vánocích. V mírném podnebí vykvétá na začátku zimy, zatímco v chladných oblastech spíše koncem daného období. I když působí křehce, jsou čemeřice odolné, mrazuvzdorné, a přitom nenáročné trvalky, které však preferují dobře propustnou půdu s dostatkem živin. Rostlina nese velké kulaté a ploché květy, které jsou velmi atraktivní pro včely, nad nízko rostoucími kopečky kožovitých, sytě zelených listů. Je ideální pro pěstování v přední části částečně zastíněného záhonu, daří se jí totiž na slunci i v polostínu.

Dekorativní zelí a kapusta se nejí, ale i tak potěší

Ne každé zelí je určeno k jídlu. Některé si pořizujeme jednoduše proto, že krásně vypadá a že naše zahrada je díky němu mnohem estetičtější. Okrasné zelí a kapusta jsou nápadně podobné rostliny, které od sebe přesto snadno rozeznáte. Okrasné zelí má totiž hladké listy, zatímco u kapusty jsou rozčepýřené. Tyto dekorativní letničky jsou zapřisáhlými nepřáteli letních veder, začněte je tedy vysazovat na konci léta, až bude počasí chladnější. Nádherné, nařasené hlavy vydrží většinu zimy v mírném podnebí a až do pozdního podzimu v chladnějších oblastech země. Mají různé formy i barvy. Pokud je chcete pěstovat uvnitř, měli byste jim dopřát pravidelnou zálivku.

Působivé okrasné zelí
Působivé okrasné zelí | Zdroj: scrisman / Depositphotos

Brambořík se nemusí omezovat jenom na pokoj

Mrazuvzdorný brambořík jarní (Cyclamen coum) je pěkná trvalka nesoucí jemné, stříbrně lemované a tmavě zelené listy a také jemné květy v odstínech bílé, růžové nebo purpurové od konce zimy do časného jara (od ledna do dubna). Možná ho znáte jako pokojovou rostlinu, ale ve skutečnosti se mu dobře daří i jako půdopokryvné rostlině, která je ideální pro růst na úpatí malých keřů a stromů. Rád se schovává pod listnatými stromy, kde nasává zimní slunce, ale zároveň je chráněn před letním horkem.

Brambořík pod sněhem
Brambořík pod sněhem | Zdroj: paulmaguire / Depositphotos

Cesmína udělá velkou parádu červenými plody

Dáváte-li přednost okrasným dřevinám, zkuste cesmínu přeslenitou, která je v zimě nápadná svými nádhernými červenými plody. Některé druhy cesmín jsou opadavé a na podzim shazují listy, zatímco jiné jsou stálezelené a zachovávají si je. Bez ohledu na to, jaký druh si vyberete, se budete moci těšit z jasně rudých bobulí, které v zasněžené krajině opravdu vyniknou, ale jsou lahůdkou pro ptactvo. Zasaďte „samčí“ i „samičí“ rostliny pro opylení a tvorbu bobulí a poohlédněte se po zakrslé odrůdě, aby se vám na zahradě nezvětšila až příliš.