V hlavní roli: Romantická, krásná, dokonalá, a hlavně užitečná levandule

V hlavní roli: Romantická, krásná, dokonalá, a hlavně užitečná levandule
Levandule, symbol Provence je dnes nedílnou součástí okrasných i bylinkových zahrad a možná budete překvapení, jak užitečná rostlina to je a co všechno kromě omamné vůně vám může poskytnout.

Přitom je to pro pěstování vděčná a nenáročná trvalka, kterou můžete mít v květináči nebo v záhonu. K dobrému růstu jí stačí slunce, suchá vápenatá půda a odstranění dřevnatých částí před začátkem vegetačního období. Odmění se vám záplavou magických květů, které provoní celé okolí.

Zdroj: Autor: Tatyana Soares / Shutterstock

Květy levandule se suší a dále využívají.

  • Nejsnadnější způsob použití je levandulový čaj. Ten má sedativní účinky a doporučuje se při nespavosti, rozrušení a úzkosti.
  • V aromaterapii je ceněný éterický olej s antibakteriálními vlastnostmi, díky nimž je používaný v případě kožních problémů od akné až po kousnutí hmyzem nebo jiné podráždění pokožky. Olej najde uplatnění i pro úlevu od svalových křečí. Éterický olej se také používá k inhalaci v případě nachlazení.
  • Levandule je také přírodní prostředek zmírňující bolest hlavy, hlavně u žen. Stejně tak umí ulevit od bolesti břicha při menstruačním cyklu.
  • Umístěním levandulových květináčů na venkovní parapety oken, na balkony a terasy, se omezí množství dotěrného hmyzu. Stejně funguje šíření levandulové vůně v interiéru pomocí aromatických difuzérů. V šatnách a skříních stačí pověsit plátěný pytlík se sušenými květy a zbavíte se molů.

Stručná historická poznámka

Levandule byla v sedmnáctém století považována za velmi užitečný prostředek k ochraně před morem. Lékaři také doporučovali suché květy rostliny vkládat pod čepice a klobouky, což mělo hlavně v zimních měsících zabránit bolestem hlavy z intenzivní zimy.

Jak připravit bylinkový čaj z levandule

Potřebujete:

  • lžičku sušených květů levandule
  • šálek vody

Přiveďte vodu k varu a nechte ji chvíli vydechnout. Potom přidejte suché květy a přiklopte nádobu. Po 10 minutách stačí vzniklý nápoj přelít přes cedník. Pije se ještě hodně teplý.

Přírodní kosmetika s levandulí

Levandule se již dlouho používá v kosmetice. Její čisticí vlastnosti jsou například velmi užitečné pro ošetření mastné pokožky a vlasů. Ti, kteří mají mastnou a nečistou pleť, mohou nahradit tonikum pro čištění obličeje odvarem z levandule (ráno a večer).

Šampony, které obsahují výtažky z levandule, se také používají k léčbě lupů a vypadávání vlasů a také na mastnou pokožku hlavy.

Jak si připravit levandulový olej doma

Chcete-li si levandulový olej vyrobit doma, budete potřebovat sušené květy levandule, slunečnicový olej, sítko a velkou vzduchotěsnou skleněnou nádobu.
Přísady:

  • 200 gramů sušených květů levandule
  • 7 dl kvalitního slunečnicového oleje

Postup:
Umístěte květy levandule do skleněné nádoby a zalejte slunečnicovým olejem. Zavřete nádobu, mírně ji protřepejte a nechte vše macerovat mimo světlo, na teplém místě po dobu jednoho měsíce. Jednou denně obsah protřepte. Po třiceti dnech olej přefiltrujte pomocí cedníku, nejlépe vyloženého gázou nebo bavlněným či lněným hadříkem. 

Zdroj:

  • Autorský text