Jak v koupelně čistit elektrické zubní kartáčky, holicí strojky a další příslušenství?

Jak v koupelně čistit elektrické zubní kartáčky, holicí strojky a další příslušenství?
Kromě běžných povrchů v koupelně je potřeba se při úklidu zaměřit také na příslušenství, jakým jsou elektrické zastřihovače, holicí strojky nebo elektrické zubní kartáčky. I na nich se hromadí nečistoty, které mohou nejen působit neesteticky, nýbrž bakteriemi ohrožovat zdraví.

Příslušenství s výhodou vlastní samočistící stanice

Než se pustíme do čištění elektrických zubních kartáčků, holicích strojků a zastřihovačů, na kterých se také v průběhu používání usazují nečistoty, je potřeba říct, že toto příslušenství existuje v provedení s vlastními samočisticími stanicemi. Tyto stanice mají tu výhodu, že konkrétní zařízení čistí pomocí UV záření či pomocí speciálních roztoků. Jistě víte, že právě UV záření je dnes už plnohodnotným způsobem, jak se snadnou a hlavně suchou cestou zbavit nebezpečných virů a bakterií.

Pokud tedy máte zubní kartáček se svou vlastní samočistící stanicí, můžete si výskat, protože se o jeho čištění více zajímat nemusíte. Nevýhodou tohoto luxusního zařízení je vyšší pořizovací cena, kterou si nemůže dovolit úplně každý. Jako nedostatek může někdo vnímat také nedostatek místa v koupelně na tyto stanice. I na ně časem sedá prach a samy čisticí stanice potřebují vyčistit. Proto tedy nevěšte hlavu, když samočistící stanice na zubní kartáčky a elektrické holící strojky nemáte. I tak se dá toto příslušenství hezky vyčistit. 

Horká voda je pro čištění kartáčků dostačující, zdroj: Pixel-Shot / Shutterstock

Jakými způsoby čistit elektrické zubní kartáčky? 

To, co vás při čištění nejen elektrických zubních kartáčků musí zajímat, je jejich vodotěsnost. Pokud jsou kartáčky a jiné příslušenství vodotěsné, můžete je snadno omýt pod horkou tekoucí vodou. Právě horká voda je pro čištění kartáčků dostačující. Po každém vyčištění pod horkou vodou omyjte napřed štětinky kartáčku a pak i jeho celé tělo. Myslete na to, že je čas od času vhodné odpojit hlavici od těla a vymýt i meziprostor. Pomůže, když příslušenství dobře osušíte, čímž zamezíte vzniku plísně. Dalším ze způsobů čištění kartáčků je jejich ponoření do vody s jedlou sodou, s octem nebo s ústní vodou. 

Při čištění elektrických zastřihovačů můžete využít kartáček na úpravu obočí nebo mezizubní kartáček, kterým ze zastřihovací části odstraníte zbytky chloupků a vousů. Jak kartáčky, tak i zastřihovače raději v koupelně schovejte do skříňky či šuplíku, kde se na toto příslušenství nebude prášit.