Korunní princ Muhammad bin Zajd Nahaján. Co dokázal ještě před svým nástupem na trůn?

Korunní princ Muhammad bin Zajd Nahaján. Co dokázal ještě před svým nástupem na trůn?
Korunní princ Muhammad bin Zajd Nahaján je prezidentem Spojených arabských emirátů. Modernizátor a inspirující člověk, který má pod sebou jednu z nejlepších armád světa. Jeho zásluhy mají ale daleko širší historii.

Život korunního prince a rozvoj SAE

Muhammad bin Zajd Nahaján je současný vládce Spojených arabských emirátů. Narodil se v roce 1961 a v roce 2004 se stal korunním princem (následník trůnu) a zároveň viceprezidentem Spojených arabských emirátů.

Jako korunní princ se Muhammad bin Zajd Nahaján zasadil o rozvoj a modernizaci Spojených arabských emirátů, což se projevilo například v rozvoji infrastruktury, hospodářství, vzdělání a zahraničních vztahů. Pod jeho vedením se Spojené arabské emiráty staly významným světovým hráčem v oblasti obchodu, turismu a investic.

Muhammad bin Zajd Nahaján také vedl Spojené arabské emiráty ve válečných operacích v Sýrii a Jemenu, kde se země účastnily bojů proti hnutí Islámského státu a Houthi rebelům.

Během svého působení se korunní princ Muhammad bin Zajd Nahaján také zasadil o upevnění vztahů se Spojenými státy a Evropou, a také se stal jedním z hlavních spojenců Saúdské Arábie v regionu.

V posledních letech se Muhammad bin Zajd Nahaján také zasadil o rozvoj a rozšíření nukleární energie ve Spojených arabských emirátech, což má pomoci zemím snížit závislost na ropě a plynu. 

Muhammad bin Zajd Nahaján je především významnou osobností na mezinárodní scéně a jeho vedením se Spojené arabské emiráty staly jedním z nejdynamičtějších a nejúspěšnějších zemí v Perském zálivu.

S francouzským prezidentem, zdroj: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Třetí vládce Spojených arabských emirátů

Rada vládců, která sdružuje zástupce sedmi emirátů Spojených arabských emirátů, dne 14. května 2022 jednomyslně schválila jmenování nového prezidenta. Šajch Chalífa bin Zajd Nahaján byl prezidentem Spojených arabských emirátů od roku 2004, kdy zemřel jeho otec. V roce 2014 však utrpěl mrtvici a musel se podrobit vážné operaci. Od té doby se prakticky neukazoval na veřejnosti a v posledních letech se faktickým vládcem v zemi stal jeho bratr.

Vláda SAE vyhlásila kvůli úmrtí prezidenta 40denní smutek a nařídila spustit vlajky na půl žerdi. Na ministerstvech i v soukromém sektoru nařídila třídenní pozastavení práce. Francouzský prezident Emmanuel Macron navštívil Spojené Arabské Emiráty, aby projevil smutek z úmrtí hlavy státu.

Od vyhlášení nezávislosti v roce 1971 se jedná teprve o třetího prezidenta v čele země.

Charisma, takto můžeme popsat krále SAE pouhým slovem

Muhammad bin Zajd Nahaján, který byl faktickým vládcem v Spojených arabských emirátů, posílil mezinárodní vliv země a z její armády vytvořil vojenskou sílu na vysoké technologické úrovni. Společně se Saúdskou Arábií se SAE zapojily do tažení v Jemenu a Nahaján se skrze diplomacii i za použití zbraní snažil co nejvíce omezit vliv Íránu v oblasti. Byl také známý svým odmítavým postojem k Muslimskému bratrstvu a obecně k zpolitizovanému islámu. Patřil ale také k odpůrcům prodemokratických protestů v roce 2011.

Korunní princ Muhammad bin Zajd Nahaján, viděný mnoha diplomaty jako modernizátor a charismatický muž, podporoval rozvoj energetiky, infrastruktury a technologií ve městě Abú Dhabí. Navzdory letům nepřátelství se také rozhodl jednat s Íránem a Tureckem o pandemii Covidu-19, což může tlačit Spojené arabské emiráty směrem k další liberalizaci.

Jako zástupce vrchního velitele ozbrojených sil se mu připisuje zásluha za to, že proměnil armádu Spojených arabských emirátů v jednu z nejúčinnějších v arabském světě. Vojenskou službu prý podle odborníků zavedl proto, aby lidem vštípil nacionalismus. Spojené arabské emiráty jsou federací sedmi emirátů na Blízkém východě, rozkládající se v jihozápadní Asii ve východní části Arabského poloostrova při pobřeží Perského zálivu. Každý emirát, kromě Abú Zabí, kde existuje systém připomínající konstituční monarchii, je absolutní monarchií.

Spojené arabské emiráty mají šesté největší zásoby ropy na světě a sedmé největší zásoby zemního plynu, ale země nežije jen ze surovin. Těží i z turistického ruchu a notně investuje do zdravotnictví, infrastruktury a dalších sektorů ekonomiky.

Zdroje článku: