Vyžeňte cizí kočky ze svých zahrad a dvorů pomocí rostlin, postřikovačů a dalších osvědčených triků

Vyžeňte cizí kočky ze svých zahrad a dvorů pomocí rostlin, postřikovačů a dalších osvědčených triků
Kočky jsou jistě roztomilé, a kdybychom mohli, nechali bychom si v zahradách i ty cizí. Jenže – dříve či později tam začnou lovit ptáky, rozhrabávat záhony a nechávat výkaly, které by mohly obsahovat parazity a ohrožovat těhotné ženy nebo děti. Lepší tedy bude držet je dál od našich dvorů.

K odstrašení koček můžete použít rostliny

Je to přirozený způsob, jak udržet čtyřnohé návštěvníky mimo váš dvůr nebo zahradu. Kočky jsou citlivé na pachy a odradí je např. kopřivěnka psí, která však, jak název napovídá, vadí také psům. Nepříjemná je pro kočky rovněž levandule a routa. Citlivý nos jim nepříjemně polechtají i citrusy, doporučuje se proto vzít slupky od citronů, mandarinek, pomerančů nebo grepů a rozmístit je po zahradě na místa, která si chlupatý vetřelec oblíbil. Rozložte je kolem cestiček a záhonů. Zkusit můžete rovněž citronovou trávu, mátu peprnou, rozmarýn, šalvěj lékařskou nebo eukalyptus. Pažitka nebo okrasný česnek jsou dalšími účinnými možnostmi výsadby. Kočky nemají rády cibulové vůně, takže když nastražíte cibuli, už se jejich nežádoucích návštěv nebudete muset obávat.

Odpuzovače ve formě rostlin jsou ekologickou alternativou k chemickým repelentům, navíc vašemu venkovnímu prostoru dodají krásu. Jejich kombinace s jinými metodami, jako jsou fyzické bariéry nebo odstrašující postřiky, pak bude ještě účinnější.

Pomůže i vůně běžných domácích potřeb

Četné domácí potřeby, rozsypané v suché formě, mohou ochránit vaše zahrady a květinové záhonky před kočkami. Vedle již zmíněné pomerančové nebo citronové kůry se doporučuje např. kajenský pepř, kávová sedlina, dýmkový tabák aj.

Kočku může odradit celá řada vůní.
Kočku může odradit celá řada vůní. | Zdroj: HiTecherZ / Depositphotos

Postřikovače aktivované pohybem

Pomocí infračervených paprsků zařízení detekuje, když kočka vstoupí do oblasti, a poté vystřelí náhlý proud vody. Sprej kočku zasáhne jen zřídka, ale spolehlivě ji vyleká. Zanedlouho se naučí, kde je hranice infračerveného pole, a bude se zdržovat mimo něj. Postřikovače aktivované pohybem jsou připojené k hadici, která v chladném podnebí nemusí fungovat, protože voda v zimě zamrzne. Využívejte je tedy na jaře, v létě nebo na podzim, aby se kočky stihly do zimy „vycvičit“. Postřikovač navíc můžete využít i pro zahradničení.

Vyzkoušejte ultrazvuková zařízení

Podobně jako postřikovač pokrývá ultrazvukové zařízení oblast, která má být chráněna, infračerveným polem. Když detekuje kočku, vydá vysokofrekvenční alarm nepostřehnutelný pro lidi, ale překvapivý a nepříjemný pro ni. Zařízení lze přitom používat za každého počasí, při nižších teplotách ale bývá zapotřebí častěji vyměňovat baterie. Účinnost je závislá na správném umístění a nepřekračování maximálního rozsahu pokrytí. Lidé si často myslí, že zařízení nefunguje, ale skutečným problémem je, že ho nenainstalují nebo nepoužijí správně.

Zdroje článku: