Jaké noční můry se zdají těm nejmladším? 5 nejčastějších zlých snů u dětí a jejich význam

Jaké noční můry se zdají těm nejmladším? 5 nejčastějších zlých snů u dětí a jejich význam
Každý sníme trochu jinak. Naše sny se samozřejmě mění s přibývajícím věkem, ale i malé děti často zažívají noční můry, které mohou být dost děsivé. Není proto divu, že se poté uprostřed noci budí s pláčem. Podívejte se na 5 nejčastějších z nich, jejich význam a jak jim zabránit.

Sny, ve kterých jsou ztracení a opuštění

Rodiče vždy dětem připomínají, že se jich mají držet a nechodit nikam samy, aby se neztratily. Stejně jako rodiče, se toho ale bojí i jejich děti, kterým to může působit právě i takové noční můry. Takové sny jsou u dětí časté po výletech, procházkách nebo návštěvách obchodů, ve kterých by se mohly ztratit.

Zdroj: Autor: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Mohou se však objevit také při změně prostředí, na kterou si dítě ještě úplně nezvyklo. Zkuste s ním tedy takovou situaci probrat a zbavit se jeho možných obav a strachu z neznáma.

O samotě a opuštění se jim může zdát i když stráví noc bez rodičů nebo si prochází těžším obdobím (například je čeká první den školy).

Nebezpečná zvířata, která se je snaží sníst

Ve snech dětí se často objevují nebezpečná zvířata, která znají z různých příběhů – žraloci, medvědi, lvi, tygři, hadi a tak dále. Spojují si je s nebezpečím a špatnými událostmi. Tomu napomáhají právě i pohádky a dětské příběhy, které o takových zvířatech vypráví. Snažte se dítě tedy uklidnit a vysvětlit mu, že se mu nemůže nic stát.

V některých případech to může vést až k nočním můrám, ve kterých jsou snědeny. To mohou způsobit i přehnané snahy rodičů o jejich správnou stravu. Když je tedy nutíte jíst něco, co nechtějí, může to občas vést až k takovýmto snům.

Příšery a duchové

Příšery v dětských snech zobrazují zlo a ztělesňují to, z čeho mají největší strach. Mohou to být i jejich zážitky z uplynulého dne nebo jakékoliv děsivé vzpomínky. Pokud zažívají takové sny, je důležité si s nimi promluvit o jejich problémech, a hlavně se je snažit uklidnit.

Pavouci a brouci

Ve snech o pavoucích a broucích, jde většinou o strach z něčeho nového a neznámého. Může to být kvůli těžké situaci ve škole nebo s kamarády, ale také změnou jejich obvyklých zvyků a rituálů.

Zní to jako z nějakého hororu, ale děti opravdu mohou zažívat i sny o oživlých hračkách.

Oživlé hračky

Zní to jako z nějakého hororu, ale děti opravdu mohou zažívat i sny o oživlých hračkách. Když se tedy jejich oblíbená panenka promění v příšeru nebo se stane vyroste o několik metrů, může to být velice šokující.

Většinou to znamená, že se snaží pochopit podobnou situaci z jejich života. Když se tedy někdo chová zvláštně a jinak než obvykle, děti se mohou cítit velmi zmatené a vyděšené. Snažte se to s nimi probrat a snad se bude vše v pořádku.

Není třeba si u takových snů dělat velké starosti. Je to přirozené a rozhodně nejde o nic špatného. Snažte se s dětmi jen řešit jejich problémy a pocity a jejich spánek bude hned klidnější.