Jak správně zalévat okurky, aby byla jejich úroda opravdu bohatá

Jak správně zalévat okurky, aby byla jejich úroda opravdu bohatá
Okurky patří mezi oblíbenou zeleninu, která se hodí především do salátů. Plody pro svůj růst potřebují hodně vody, pro bohatou úrodu je tedy nezbytné správně zalévat.

Nedaří-li se vám při pěstování okurek dosáhnout větší úrody, nebo jste se právě rozhodli, že se do jejich pěstování pustíte, měli byste znát několik zásad, které je v takovém případě nutné dodržovat. Jak okurky salátové, tak odrůdy určené k nakládání, obsahují spoustu vitamínů a minerálů a jsou příjemným doplňkem především do salátů. Kromě toho obsahují také velké množství vody, jejíž dostatek je při pěstování klíčovým faktorem. Na co si tedy dát pozor, pustíte-li se do pěstování okurek?

Jaké podmínky okurky ke správnému růstu potřebují

Okurky se řadí mezi tropické plodiny, na růst tak potřebují poměrně teplé prostředí. Okurky je proto nutné sázet až později n a jaro, kdy se teploty stabilně drží alespoň kolem 20 °C, ideální pro setí je tak až druhá polovina května. Půda pro sázení by měla mít vyvážené pH, spíše zásaditější než kyselé (optimální je pH pohybující se kolem 6,7). Zároveň by měla být dostatečně sypká, s dostatkem humusu a optimálně propustná pro vodu. Okurky potřebují spoustu vody, živin a také světla, vybírejte tedy stanoviště, které je dostatečně slunné. Okurky je možné pěstovat také na balkóně nebo terase, jelikož se jedná o plazivou rostlinu, je v takovém případě nutné pro ně zajistit opěrný systém.

Správná zálivka na okurky

Okurky by se měli zalévat vždy ráno a ideálně ke kořenům (v případě pěstování v květináči raději do misky). Pokud totiž zůstává voda na listech, může způsobit plíseň na listech a minimální zavlažení kořenů. Jednotlivé odrůdy jsou vůči plísním jinak odolné, standardně však za její rozvoj může obvykle špatně mířená zálivka. Obecně platí, že ideální dobou pro zalévání je ráno, aby měla rostlina čas postupně vláhu čerpat během celého dne. Voda by měla být vlažná nebo mít alespoň teplotu odpovídající aktuální teplotě venkovní, a neměla by obsahovat příliš mnoho vápníku, není tedy vhodné používat vodu kohoutkovou, mnohem lepší je voda dešťová.

Na zalévání okurků je vhodná dešťová voda. A nejlepší doba na zalévání je ráno
Na zalévání okurků je vhodná dešťová voda. A nejlepší doba na zalévání je ráno | Zdroj: StudioGM / Depositphotos

Kolik vody okurky potřebují a jak ji udržovat

Jakmile se na rostlině objeví plody, spotřebuje každá standardně až 12 litrů vody denně. Jelikož půda v okolí okurek vy měla být dostatečně propustná, měli byste se snažit zabránit odpařování vody ideálně překryvem z mulče. Společně se závlahou by měly být plody kontinuálně hnojeny, aby měly dostatek živin k dosažení požadované velikosti. Před odkvetením stačí hnojit pouze občasně, poté, co se plody objeví, vyžadují okurky mnohem větší množství podpůrných látek a doporučuje se hnojení pravidelné, ideálně každý den. Okurky dozrávají při vysokých teplotách během léta a půdu velmi rychle vyčerpají. I když to tedy vypadá, že to s hnojivem přeháníte, když jim dopřáváte výživu každý den, není tomu tak. Správně zalévané a hnojené okurky se vyznačují bohatou chutí a příjemnou osvěžující strukturou.