Jak na čištění WC štětky?

Jak na čištění WC štětky?
Paradoxně obsahuje spoustu bakterií, ale při úklidu se na ni moc nemyslí. Řeč je o štětce do záchodu, která je sama o sobě neatraktivním vybavením domácnosti. Přesto se bez ní neobejdeme, a proto bychom jí měli věnovat více pozornosti.

Štětka do záchodu je zdrojem bakterií

Vaše koupelna či záchod může vypadat jako ze žurnálu, ale když hosté uvidí za záchodovou mísou špinavou štětku do záchodu, dojem čistoty se rázem ztratí. Také štětce do záchodu bychom měli věnovat pozornost. A to hlavně proto, že dokáže být zdrojem spousty nebezpečných bakterií. Špinavý je i držák štětky a nádoba, do které se umisťuje. Alespoň jednou za měsíc by štětka do záchodu potřebovala lépe vyčistit a pak už bude snadné ji čistou jen udržovat.

Na vyčištění štětky do záchodu si vezměte dezinfekci

Při čištění štětky do záchodu bychom se nespoléhali na babské rady, které radí použití octa či jedlé sody. Obě suroviny působí mírně dezinfekčně. Ale s bakteriemi na záchodové štětce vám vůbec nepomůžou. Sodu s octem si nechte na vodní kámen. Na štětku, záchod a okolí záchodu si na pomoc vezměte dezinfekci, která slibuje zničení více než 99 % všech bakterií. Bakterie spolehlivě zničí savo, bělidlo nebo peroxid vodíku.

Bakterie spolehlivě zničí savo, bělidlo nebo peroxid vodíku. | Foto: Sergey Mironov / Shutterstock

Jak vyčistit štětku?

Pokud je štětka do záchodu hodně špinavá, bude nejlepší ji umýt pod tekoucí vodou. Dříve ji však namočte do kyblíku s horkou vodou, do které přidáte značné množství dezinfekce. Štětku do vody ponořte a nechte chvíli odmočit. Poté štětku umyjte pod proudem horké vody a zaměřte se i na její držák a nádobku. Po takovémto čištění štětky bude nejspíš potřeba umýt i vanu, kde jste štětku myli, aby na ní neulpěly bakterie.

Štětku můžete umýt rovnou při čištění záchodu

Pokud štětka do záchodu není až příliš špinavá, můžete její čištění zvládnout už při mytí záchodu. Do záchodové mísy nalijte po celém obvodu záchodový čistič. Při čištění mísy se štětka dostane do kontaktu s dezinfekcí. V záchodové míse s dezinfekcí můžete štětku nechat chvíli namáčet, než ji vytáhnete.

Pomůže také, když štětku vysušíte, než ji dáte zpět do stojanu. Vlhké prostředí totiž podporuje rozvoj bakterií.

Alespoň narychlo dezinfikovat byste štětku měli po každém mytí záchodové mísy.