Jak na hrníčkovou bábovku bez vajec

Jak na hrníčkovou bábovku bez vajec
Hrníčková bábovka je oblíbená pro svou jednoduchost. Upéct ji zvládne i ta hospodyňka, které došly baterky v kuchyňské váze. Hravě ji upeče i ten, kdo zapomněl koupit vejce. Tato hrníčková bábovka je totiž nevyžaduje!

Hrníčková bábovka záměrně bez vajec

Spousta lidí svůj úmysl upéct něco dobrého k odpolední kávě vzdá, když zjistí, že v lednici chybí vejce. Přitom vejce lze krásně nahradit jinými věcmi. V tvarohové náplni nahradí vejce například sáček instantního pudinku. Místo vejce lze do těsta přidat prášek do pečiva. Vejce můžete nahradit také ve vodě namočenými chia semínky.

Naše hrníčková bábovka bez vajec však vejce na seznamu potřebných ingrediencí nemá záměrně. Řešením, jak upéct sladký dezert bez vajec, je tedy i volba bezvaječného receptu. Na hrníčkovou bábovku potřebujete následující ingredience.

Na těsto si připravte:

  • 3 hrníčky polohrubé mouky
  • 2 a čtvrt hrníčku cukru (může být i třtinový)
  • 100 g hořké čokolády
  • půl hrníčku mléka
  • 1 hrníček zakysané smetany
  • 1 hrníček slunečnicového oleje
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli

Příprava bezvaječného bábovkového těsta je podobná jako u těsta s vejci

Příprava bezvaječného těsta vás v mnohém nevyvede z míry. Je totiž velmi podobná přípravě těsta s vejci. Ještě než začnete, předehřejte si troubu na 180 °C.  V míse smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva, se sodou a se špetkou soli.

Zakysanou smetanu umíchejte s cukrem do pěny. Míchejte pouze tak akorát, aby vám ze smetany nevzniklo máslo. Přidejte vanilkový extrakt, olej a na závěr už za pomalejšího míchání doplňte směs mouky a mléko. Z dobře umíchaného těsta oddělte jeho jednu třetinu.

Do ní přidejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a směs pořádně zamíchejte. Pak už jen nezbývá nic jiného, než dobře vymazanou a vysypanou formu naplnit základním těstem, do kterého čokoládovým těstem vytvoříte mramorování.

Třená bábovka bez vajec si v troubě potřebuje pobýt 50 minut až hodinu. Teprve potom je připravena oslnit vaše chuťové pohárky. Samozřejmě až po tom, co vychladne a bohatě ji pocukrujete.

Zdroj: Alexander_Kuzmin / Shutterstock

Hrníčková bábovka nemá striktní pravidla

Příprava hrníčkové bábovky se vám bude zamlouvat už jen z toho důvodu, že nemá striktní pravidla. U hrníčkové bábovky nemusíte nic vážit ani odměřovat. Dost dobře si vystačíte s pouhým hrníčkem. Ani u hrníčku nehledejte žádnou vědu.

Je jasné, že hrníčkovou bábovku asi nebudete připravovat s miniaturním hrnečkem pro panenky ani s velkým mega hrnkem, který jste dostali jako vtipný dárek. Použijte zkrátka a dobře průměrný hrnek, který určitě máte doma.

Zdroj: