Jak připravit výbornou ovesnou a zároveň zdravou fit bábovku

Jak připravit výbornou ovesnou a zároveň zdravou fit bábovku
Pokud držíte dietu nebo chcete být zdraví a plní sil, není potřeba se vždy vzdávat oblíbených pochutin. Jestliže rádi pečete bábovky a užíváte si jejich vůni a chuť, vyzkoušejte zdravější variantu ovesnou fit bábovku.

Na zdravou ovesnou bábovku nemusíte shánět nic speciálního, veškeré ingredience jsou běžně k dostání. Med můžete nahradit různými sirupy nebo umělými sladidly.

Bábovka je bez cukru, avšak i tak sladká bude. 

Jaké budete potřebovat ingredience:

  • 1 sáček ovesných vloček
  • 3 vejce
  • 4 lžíce medu
  • půl sklenice jablečného pyré
  • 1 bílý jogurt
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička citronové kůry
  • kokosová mouka na posypání
  • sušené brusinky, hrozinky, mandle, meruňky či jiné ořechy nebo ovoce, dle chuti
  • kousky čokolády na vaření nebo čokoládové vločky 

Postup přípravy

Ovesné vločky je potřeba nejprve namočit do vody, aby se nasákly a daly snáze pomixovat. Můžete použít i ovesnou mouku. Tu seženete v obchodech se zdravou výživou. Její výhoda je, že se nemusí mixovat a je možné ji do těsta na buchtu přidat rovnou.

Ovesné vločky nebo mouka slouží jako častý základ do fit buchet. Jsou lehké a snadno stravitelné. Je to výborný zdroj vitamínů a minerálních látek, obsahují také vlákninu a jsou významným antioxidantem. Do fitness kuchyně jako dělané. 

Zdroj: Garsya / Shutterstock

Sušené ovoce, které je trochu větší si nakrájejte na menší kousky. Pokrájejte meruňky, papáju, švestky, fíky nebo datle, tak aby mohly vytvořit spolu s vločkami homogenní hmotu. Nebo je můžete nechat i vcelku pro lepší efekt při krájení, avšak je potřeba krájet opatrně, aby se bábovka nerozpadla.

Ovesné vločky smíchejte s ostatními ingrediencemi. Místo medu můžete použít čekankový sirup, rýžový sirup nebo sirup z agáve, mají nižší glykemický index než cukr a jsou vhodné i pro diabetiky. Směs pořádně promíchejte.

Troubu si předehřejte na 150 °C a formu na bábovku si vymažte olivovým olejem nebo máslem či slunečnicovým olejem. Těsto vylijte opatrně do formy. 

Pečení ovesné a zdravé fit bábovky

Do předehřáté trouby vložte formu s bábovkou a nechte péct přibližně 50 minut. Při pečení bábovku průběžně bedlivě sledujte, aby se nepřichytila. Bude hotová, až se upeče na povrchu do zlatova. Je dobré do ní píchnout dřevěnou špejlí, abyste poznali, jestli se těsto nelepí na špejli.

Ovesnou a zdravou fit bábovku po upečení opatrně vyklopte z formy. Nejlépe pomocí mokré utěrky, kterou přitisknete na horkou formu. Nakonec ji můžete posypat kokosovou moukou, aby získala krásnější vzhled. Kokosová mouka vypadá téměř jako cukr, takže oblouzníte vaše smysly, které jsou zvyklé na klasické bábovky a jistě vám bude hodně chutnat.

Protože se jí také očima, budete si užívat vaši skvělou a zdravou bábovku při snídani nebo stejně tak na večeři. Obzvláště večer by se neměla konzumovat příliš sladká jídla, protože přes noc tělo nespálí aktivitou cukr, ale ukládá se. Proto je ovesná a zdravá fit bábovka ideální večeří.

Zdroj: