Jak dobře znáte druhý trimestr? Kvíz o změnách v těle a vývoji plodu

Jak dobře znáte druhý trimestr? Kvíz o změnách v těle a vývoji plodu
Od těhotenství k porodu uběhne dlouhá cesta. Pojďte si s námi připomenout, k jakým změnám v těle matky a také u plodu dochází v období druhého trimestru.

Náročný první trimestr je odměněn pohyby miminka

V období mezi 14. až 27. týdnem těhotenství probíhá takzvaný druhý trimestr. Doba, která většinou přináší uklidnění maminky a její přípravu na příchod nového miminka na svět. Po náročném prvním trimestru, který je zároveň považován za nejrizikovější, zpravidla přichází lepší psychický i fyzický zdravotní stav matky.

Plod již dosahuje délky 18 centimetrů

Stejně jako první trimestr, i ten druhý trvá 13 týdnů. A stejně jako v prvním trimestru, i v tomto dochází k velkému množství změn plodu dítěte. Na začátku tohoto období miminko měří 8 centimetrů a váží pouhých 25 gramů. Na konci druhého trimestru už ale dosahuje velikosti až 18 centimetrů.  Protože má plod v děloze zatím dostatek místa je to také období, kdy matka může začít cítit první pohyby.  

Na prstech se začínají vytvářet papilární linie

Toto období je obecně spojováno s rychlým růstem orgánů. Právě v těchto týdnech dochází k vývoji jater, ledvin nebo srdce. U dívek také dozrávají pohlavní orgány. U obou pohlaví rostou ruce a nohy. Na těch se konečně začínají objevovat i slabé nehtíky. S 28. týdnem začíná třetí trimestr, kdy dojde k dozrání všech orgánů plodu a jeho přípravě na příchod na svět.

 

Zdroj článku: