Jak si na sklonku léta užít dovolenou v cizině, poznat nové kraje a vyhnout se davům lidí

Jak si na sklonku léta užít dovolenou v cizině, poznat nové kraje a vyhnout se davům lidí
Nejlepší způsob, jak objevit krásy cizí země? Vydejte se na dobrodružnou výpravu na kole. Pomalá cesta na dvou kolech vám umožní objevovat a obdivovat místa, která by vám jinak zůstala skrytá. Budete pánem svého času, bez stresu, a navíc ani vás to nebude moc stát.

Obzvláště v dnešní době, kdy se podvědomě vyhýbáme přeplněným plážím a davům turistů ve městech, je tento způsob dovolené ideální a září je měsícem, kdy si můžete ještě dopřát pár dní volna. Pokud chcete dobré počasí, lokalitu, která není moc vzdálená a kde najdete dobré služby, vydejte se do Itálie. Budete se pohybovat v dokonalé harmonii s přírodou a ve společnosti lidí, které máte rádi.  

Cyklistické stezky v Itálii vám nabízí více než 18 tisíc kilometrů po trasách, které spojují dohromady nejkouzelnější místa v této krásné zemi. 

Cyklostezka DEL SOLE

Začněme od nejdelší cyklostezky v Itálii, která se vine ze severu na jih a měří přes 3000 km. Z Brennera do Palerma, a pak se znovu dotknete Cagliari a Olbie. Ze všech cyklostezek je právě tato součástí mnohem širší cyklotrasy EuroVelo 7, která spojuje Severní Kapsko s Maltou přes Itálii. Mezi jednoduššími a dobře značenými úseky vynikají cyklostezky Val di Chiana a cyklostezka Adige, která z Brennera vede do Verony. Zvláštností této cyklostezky je různorodost trasy: pouze 4 % tvoří cyklostezka a 26 % zelená stezka (stezka nebo cyklostezka mimo silnice s motorovým provozem), zatímco zbývajících 70 % vede po méně frekventovaných silnicích. 

JADRANSKÁ trasa

Začíná z Terstu a dosahuje do Leucy v Apulii. Podél prvního úseku vede několik cyklostezek a zelených cest.  Jadranská cyklotrasa protíná sedm italských regionů podél Jadranu, podle kterého byla pojmenovaná. 

Okolí CILENTA

Jsme v provincii Salerno, kde cyklostezka začíná u moře a vrací se k němu a která vám umožňuje užívat si krásy Cilenta v regionu Kampánie, který je výraznou turistickou oblastí. Trasa nabízí 600 km, které vedou po asfaltových silnicích s nízkým provozem. Stezka je vhodná i pro méně zdatné cyklisty bez přípravy a pro všechny typy kol.

LAGO DI GARDA na kole

Velkolepá trasa se točí kolem Logo di Garda (Gardské jezero). Je to oblíbené prázdninové místo v severní Itálii. Nachází se zhruba v polovině cesty mezi Bresciou a Veronou a mezi Benátkami a Milánem. Ledovce vytvořily tuto alpskou oblast na konci poslední doby ledové. Některé úseky, ve kterých se silnice doslova drží svislých stěn s výhledem na jezero, se z výletu stává panoramatické dobrodružství. Stezka se stále prodlužuje a zvelebuje.

Cyklotrasa BOURBONŮ

Z Neapole do Bari je to trasa pro dospělé a zdatné cestovatele: pouze 1% itineráře je po cyklostezce, zatímco 25 % z 334 km vede po silnicích s vysokým provozem. Apuliánský úsek, který vede z Bari do Castel del Monte, je krásný a po rovině. Umožňuje vyhnout se motorizovaným úsekům, zatímco můžete obdivovat nádherné italské vesnice, kde se zastavil čas.

Cyklostezka podél řeky PÁDU

Na kole pojedete 250 km po cestě, kterou lemuje Pád, nejdelší řeka v Itálii o délce 652 km. Cyklostezka začíná v Piacenze. Trať vede po břehu známého vodního toku, mezi nábřežními silnicemi, přes pole a starými cestami uzavřenými pro motoristický provoz. Cyklističtí nadšenci, kteří si chtějí vyzkoušet obtížnost italských silnic, mohou začít z Pavie a prodloužit trasu o 80 km. 

Můžete se vydat po okolí nejkrásnějších italských měst umění, objevovat staré cesty a těšit se z nádherné přírody.  

Šlápněte do pedálů a užívejte si svět správným tempem. Ze sedla kola můžeme pozorovat všechny detaily, které v rychlosti z automobilu přehlédnete. 

Na kole se člověk a krajina stávají jedním celkem, neexistují žádné hranice času a prostoru, ale pouze nekonečně volné horizonty.

Zdroj: