Další vakcína je jen krůček od schválení, stačila by pouze jedna dávka

Další vakcína je jen krůček od schválení, stačila by pouze jedna dávka
K Pfizeru, Moderně a Astře Zenece se nejspíš zanedlouho přidá další vakcína, Sputnik to ale nebude! Vakcína firmy Johnson & Johnson má schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky nadohled!

Očkování takřka ve všech zemích Evropy je v plném proudu, přesto je tempo vakcinace, hlavně pak v České republice, stále nízké. To by mohlo změnit schválení další, v pořadí čtvrté vakcíny, tentokrát od firmy Johnson & Johnson. Firmy by se tak přidala k dalším třem výrobcům Pfizeru, Moderně a Astře Zenece, kteří dodávají vakcíny do států EU.

Úspěšné otestování

Vakcíny firmy Johnson & Johnson představuje především ochranu před hospitalizací a případným úmrtím v souvislosti s nemocí covid19. Ačkoliv účinnost očkovací látky je zde nižší, než u 3 látek, které vyrábějí 3 výše zmíněné firmy, po dobu testování látky nebyl do 28 dní nikdo z očkovaných převezen do nemocnice, ani na covid19 nezemřel. Látka má účinnost necelých 70 %, v porovnání s konkurenty to sice není moc, přesto může výrazně napomoci zpomalená šíření koronaviru, a to zvláště teď, po jeho mutaci.

Stačí jedna dávka

Narozdíl od ostatních vakcín není v případě očkování od Johnson & Johnson nutné navštívit očkovací centrum dvakrát, vakcína je totiž jedno dávková. 

Johnson & Johnson narozdíl od dalších vakcín nevyžaduje speciální podmínky, jako je nízká teplota a krátká doba spotřeby. Mohla by se tak hodit především pro distribuci k praktickým lékařům, kteří by mohli co nejdříve očkovat své pacienty.