Milujete sladké? Nabízí se čokoládová bábovka

Milujete sladké? Nabízí se čokoládová bábovka
Bábovka, kterou si zamilují především fanoušci čokolády a různých pochutin z ní. Potěší každého, kdo miluje šťavnaté moučníky. Zároveň je rychlou a chutnou variantou zákusku ke kávě či odpolednímu čaji.

Mnoho lidí považuje za čokoládovou bábovku takovou, která je hnědá. Tato bábovka má v sobě ovšem opravdové kousky čokolády, a proto milovníky právě téhle pochutiny nezklame. 

Potřebné suroviny:

  • 250 g změklého másla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 4 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 40 g kakaového prášku
  • 3 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 200 g hoblin z tmavé čokolády
  • 200 g hořké čokolády na vaření

Krok číslo 1

V této části budeme potřebovat máslo, práškový cukr, vanilinový cukr a vejce. Nejprve si připravíme máslovou směs, kterou tvoří máslo s práškovým a vanilinovým cukrem. Vše promícháme, aby nám vznikl krém.

Poté si rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý a nadýchaný sníh a dáme si ho stranou. Žloutky postupně vmícháme do naší máslové směsi.

Krok číslo 2

V dalším kroku zpracujeme mouku, kakao, kypřící prášek, mléko a čokoládové hobliny. Nejprve si však rozehřejeme troubu na 180 stupňů (v případě horkovzdušné postačí 160).

Následně v míse smícháme mouku, kakaový prášek, kypřící prášek a tuto směs vmícháme do již připravené máslové směsi z předchozího kroku. Poté postupně přilijeme do těsta mléko a všechny části spojíme do jednoho těsta.

Čokoláda, Zdroj: Pixel-Shot / Shutterstock

Nyní konečně můžeme opatrně přimíchat sníh z bílků. Nakonec přidáme i čokoládové hobliny a znovu směs opatrně promícháme, abychom nenarušili její strukturu, ale zároveň vše správně spojili.

Nyní si připravíme formu na bábovku. Můžeme využít silikonovou, kterou pouze vypláchneme studenou vodou, ale neosušíme. Pokud nemáme formu silikonovou, musíme si ji vymazat a pomoučit, aby nám výsledná bábovka šla lehce vyklepnout a nepřilepila se. Forma by měla mít průměr 24 cm. 

Pokud používáte silikonovou formu, dejte ji radši na plech. Silikon není dostatečně stabilní a mohlo by dojít k deformaci bábovky díky chvění či špatnému, nevyváženému položení na rošt.

Následně do formy opatrně přelijeme těsto, které uhladíme a urovnáme, aby bylo rovnoměrné a dáme do předehřáté trouby péct zhruba na 60–70 minut. Jakmile je těsto upečené, opatrně formu vyndáme a necháme ji vychladnout, až poté bábovku z formy vyklopíme.  

Krok číslo 3

Než nám bábovka vychladne, připravíme si vodní lázeň a rozpustíme 200 g čokolády. Jakmile nám je bábovka již studená, přelijeme jí rozehřátou čokoládou. Než čokoláda zaschne, můžeme bábovku ještě dozdobit cukrářským zdobením nebo třeba nastrouhanou bílou čokoládou. Jakmile je čokoláda tvrdá, můžeme náš čokoládový moučník podávat.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.einfachbacken.de