Jaká je bábovka pro diabetiky? Skvělá!

Jaká je bábovka pro diabetiky? Skvělá!
Jsou mezi námi lidé, kteří musí žít s nepříjemným onemocněním diabetes melitus. Ovšem i ti, jsou-li dobře zajištěni léky a dodržují-li správný stravovací režim, mohou sem tam uždibnout kousíček moučníku. A tím je tentokrát bábovka pro diabetiky.

Jaká je bábovka pro diabetiky? Skvělá!

Tato bábovka potěší jistě každého, kdo trpí uvedeným onemocněním. Možná jste si mysleli, že už nikdy nebudete moci konzumovat sladké. Avšak tuto bábovku – ovšem v rozumné míře a podle takových nutričních hodnot, které vám určil lékař – si budete moci ke kávě nebo čaji zakousnout. A navíc je její příprava velice snadná a rychlá, protože není zapotřebí nic vážit, neboť budete používat hrnky nebo šálky. Záleží na tom, jak velkou bábovkovou formu doma máte.

Použité ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  •  přiměřené množství stévie – může být prášková nebo tekutá
  • 3 ks vejce
  • 1 hrnek nízkotučného mléka
  • ¼ hrnku oleje
  • trochu másla nebo oleje na vymazání formy
  • trochu hrubé mouky na vysypání formy
  • 1 lžíce holandského kakaa

Někdo místo stévie dává sorbit, claru či jiné umělé sladidlo. A místo oleje lze použít i Ramu.

Postup:

Jako obvykle by se mělo začít předehřátím trouby. Nastavte teplotu na 200 stupňů, než se pustíte do přípravy těsta, která je snadná a proběhne velmi rychle. Mouku s kypřicím práškem do pečiva a stévií nasypte do mísy. Promíchejte, přidejte vejce, olej a mléko. Pro rozložení chuti se do každého sladkého těsta přidává špetka soli. Ovšem bude záležet jen na vás, jestli budete mít odvahu si ji do bábovky přidat. Pomocí šlehače vypracujte hladké těsto.

Stévie jako sladidlo je téměř nekalorická a nepřispívá k tvorbě zubního kazu, Zdroj: AmyLv / Shutterstock

Poté si ho polovinu odlijte do formy a do druhé půlky vmíchejte připravené kakao. Pečlivě rozmíchejte a pak šikovně vlévejte do světlého těsta. Tímto vám vznikne tmavší a světlejší mramorování bábovky.

Po vložení formy do trouby nechte teplotu na 5 minut při 200 stupních, poté zeslabte na 160–180 stupňů a pečte pomalu, přibližně hodinu. Kontrolu pomocí špejle jistě znáte – je důležitá, abyste se přesvědčili, zda není bábovka uvnitř ještě syrová, přestože na povrchu už má zlatavou barvu. Povrch těsta se totiž při kontaktu s horkou formou zapeče první a těsto uvnitř musí mít na dopečení dostatek času.

Pro obměnu můžete zkusit i tento recept:

Mouku (125 g) smíchejte s jedním sáčkem dia pudinku, lžící kakaa, s ½ sáčku prášku do pečiva a špetkou soli. 3 žloutky ušlehejte s dvěma odměrkami tekutého sladidla, určeného pro pečení a po částech přidávejte 0,5 dcl vody a 0,5 dcl oleje. Šlehejte do zhoustnutí. Pak ušlehejte pevný sníh a střídavě s moukou ho přimíchávejte do vyšlehané hmoty.

A kdo by si na bábovku netroufl, protože se bojí, že nebude dobře propečená, nalije prostě těsto na plech a upeče si jen buchtu. Dobrá bude stejně, jen jiného tvaru.

Zdroje článku: