Připravte si nadýchanou tvarohovou bábovku vhodnou pro celiaky

Připravte si nadýchanou tvarohovou bábovku vhodnou pro celiaky
Pokud nemusíte držet bezlepkovou dietu, nebude pro vás problém upéct klasickou bábovku. Čekáte návštěvu, která může jíst jen potraviny bez lepku? Nemáte žádné zkušenosti s pečením pro alergiky? Bezlepkové pečení není jednoduché.

Může se stát, že vaše bábovka bude suchá a drobivá, nebo naopak těžká a tvrdá. U tohoto pečení je důležitý poměr sypkých surovin a tekutin. Bezlepková mouka více saje vodu. Použijte tedy více tekutin, asi o jednu desetinu. Přesný poměr však závisí na druhu mouky a dalších surovin pro pečení. Ráda se s vámi podělím o postup pečení u bezlepkové bábovky. Tyto informace vám určitě pomůžou do začátku a příště už u pečení nebudete váhat. 

Na bezlepkovou tvarohovou bábovku potřebujete tyto suroviny:

  • 300 g bezlepkové samokypřící mouky Doves farm
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 4 vejce (rozdělíme na žloutky a bílky)
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
  • 8–10 lžic mléka
  • citrónová kůra (podle chuti)
  • rozinky (podle chuti)
  • bezlepková strouhanka, nebo kokos na vysypání formy

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme buď bezlepkovou strouhankou, nebo kokosem. Připravíme si 2 mísy. V první míse smícháme 300g mouky Doves farm a vanilkový cukr. Není třeba přidávat prášek do pečiva, jelikož tato mouka již obsahuje samokypřící prášek.

glutenfree
Kde všude najdeme lepek, Zdroj: baibaz / Shutterstock

V druhé míse nejdříve vyšleháme žloutky s cukrem krupici, přidáme 250 g tvarohu, 200 g rozpuštěného másla a 8 - 10 lžic mléka. Všechny suroviny vyšleháme ručním šlehačem a poté smícháme se sypkými surovinami a mícháme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladké těsto bez hrudek.

Do těsta můžeme přidat kůru z jednoho citrónu a rozinky dle chuti.

Na závěr z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně zašleháváme do připraveného těsta, aby byla bábovka krásně nadýchaná. Těsto vlijeme do předem připravené vymazané a vysypané formy a při teplotě 170 stupňů pečeme asi 50 minut.

Po upečení zkoušíme špejlí zda se těsto nelepí. Bábovku necháme vychládnout asi na 10 minut a hned ji nevyklápíme. Po vyklopení je lepší ji zabalit do alobalu, aby nám neklesla. Tvarohovou bezlepkovou bábovku pocukrujeme a můžeme podávat.

Bezlepkové pečení není jednoduché. Na jedné straně je náročnější finančně, jelikož bezlepková mouka vás vyjde okolo 100 Kč. Na druhé straně jako začátečník můžete nějakou dobu tápat, ale vězte, že po pár méně vydařených pokusech přijdete na to jak správně péct. Pokud máte celiaka v rodině, nebo mezi nejlepšími přáteli, tak rozhodně stojí za to jim občas udělat radost touto bábovkovou pochoutkou :-) 

 

Zdroj: