8 překvapujících zajímavostí o nočních můrách, o kterých jste neměli ani tušení

8 překvapujících zajímavostí o nočních můrách, o kterých jste neměli ani tušení
Když se těšíte na poklidný noční spánek, ale přepadnou vás nepříjemné noční můry, může se noc rázem změnit v nekonečné peklo. Každý prožívá noční můry v jiné formě a skrývají proto i mnohá tajemství. Zajímalo vás někdy, čím mohou být způsobeny nebo jak je ovládat? Podívejte se na tyto zajímavosti!

1. Strach není v nočních můrách tou nejběžnější emocí

Tento překvapivý fakt potvrdila řada výzkumů. Podle nich se zde strach vyskytuje jen zřídkakdy a hlavními pocity jsou především smutek, zmatení a vina. Ty mají navíc i větší pravděpodobnost, že ve vás přetrvají i po probuzení.

2. Noční můry jsou velmi časté

Děti je prožívají nejčastěji. Mezi dospělými se příležitostně objevují u 50–70 % lidí. Téměř každodenně je poté zažívá jen 5–6 % populace. Ti se většinou bojí usnout a snaží se zůstávat vzhůru až do úplného vyčerpání. Když jsou noční můrou probuzeni už nedokáží znovu usnout. Tím si vypěstují nespavost a rozhodí celý organismus. V takových případech je často nutná odborná péče.

3. Nejhorší noční můrou je spánková paralýza

Zažívá ji jen menší procento lidí, ale jde o naprosto děsivý zážitek, který vás může zásadně poznamenat i v běžném životě. Je to stav mezi bdělostí a spánkem, kdy je váš mozek zcela probuzený, ale vaše tělo je ve fázi spánku, takže je paralyzováno. Můžete tedy vše jasně vnímat, ale máte pocit ochrnutí, protože se nemůžete ani pohnout. Během toho se kolem vás objevují různé příšery a démoni. Můžete také cítit tlak na hrudi, dušení a silné halucinace. Jde prostě o naprosté peklo.

4. Hráči počítačových her mohou své noční můry mnohem lépe ovládat

Ve hrách totiž můžete ovládat osud svého hrdiny. Díky reflexům a fantazii, kterou z hraní získáte, můžete poté lépe ovlivňovat i své sny.

5. Noční můry mohou být způsobeny mimo jiné i nadměrným pocením

Když je totiž v místnosti velké teplo a vy se hodně potíte, vaše tělo vycítí, že se musí bránit. Tím se spouští i panika, úzkost a obavy, což vede právě ke zlým snům. 

Způsobit je může i jídlo před spaním. To vás totiž nabudí a váš mozek bude aktivnější, což pro klidný spánek není zrovna vhodné.

Ti se většinou bojí usnout a snaží se zůstávat vzhůru až do úplného vyčerpání.

6. Větší pravděpodobnost výskytu nočních můr je u lidí, kteří chodí spát hodně pozdě (hlavně mezi 1. a 3. hodinou)

Může to být tím, že si sny lépe pamatují. Zlé sny však může způsobit i příliš dlouhý spánek, který trvá déle než 9 hodin. Stále není úplně jisté, proč. Muže to ale být kvůli větší délce REM spánku, kde jsou lidé vystaveni výrazně vyššímu riziku nočních můr.

7. Nejčastějším tématem v nočních můrách je psychická agrese

V takových snech se objevují strašidla a nadpozemská stvoření, která nás ráda straší. Takové noční můry mají navíc tendenci být tak intenzivní, že nás dokáží probudit.

8. Odborníci zjistili, že i noční můry mají své výhody

Pomocí těchto hrůzostrašných snů ze sebe totiž dostanete všechny nepříjemné pocity a emoce. Většinou je tedy lepší se těchto negativních emocí zbavit ve snu než si to vylévat na lidech ve vašem životě. Když vás tedy neděsí každou noc, nemusí být noční můry tak úplně na škodu.

Zdroj: 
https://www.stoplusjednicka.cz/jste-obeti-neustalych-nocnich-mur-mozna-prilis-spite
https://www.healthcentral.com/slideshow/6-facts-about-nightmares