V populaci je přibližně 1:3 introvertů a extrovertů. A vy patříte do které skupiny?

V populaci je přibližně 1:3 introvertů a extrovertů. A vy patříte do které skupiny?
V naší populaci se vyskytují lidé, kteří jsou uzavření před okolním světem a mají rádi svůj prostor. Naopak jsou tady také lidé, kteří jsou velice přátelští, otevření a nemají rádi samotu. Nikdo není úplný introvert či extrovert, záleží na tom, která charakteristika u vás převažuje.

Máte rádi spíš svůj svět, nebo jste raději součástí světa druhých lidí? Velmi důležité je, v které roli a charakteristice se cítíte nejlépe. Není však vyloučeno, že introvert, který rád stráví večer nad knihou, nevyrazí na akci s přáteli. Naopak se také občas stane, že si extrovert, který miluje večery strávené ve společnosti, odpočine u sklenky vína a dobré knihy či filmu. Lze si udělat také test, který odhalí, ke kterému typu osobnosti máte blíž.

Introvert tráví velmi rád čas v klidu a o samotě, zdroj: sso4in / Shutterstock

Introvert

Introvertní povaha je charakterizována určitou rezervovaností a pasivitou. Introvert tráví velmi rád čas v klidu a o samotě, která je doplněna příjemnou klidnou hudbou a činnostmi, které tento člověk rád dělá a rád se jimi uklidňuje. Může to být například čtení, různé ruční a kreativní práce nebo hraní her na počítači.

Introverti nemají mnoho přátel. Někdy mají pouze jednu osobu, které velmi hluboce věří a s kterou dokážou otevřeně komunikovat. Hrozí tak menší riziko, že tohoto člověka zradí přítel.

Extrovert: Dokáže být středem pozornosti a donekonečna bavit své okolí, zdroj: Flamingo Images / Shutterstock

Extrovert

Extrovert je naopak velmi otevřený člověk, je přátelský, asertivní a veselý. Dokáže být středem pozornosti a donekonečna bavit své okolí. Extrovert vyhledává stále něco nového, překvapujícího a vzrušujícího. Nebojí se změny a v nových situacích je jako ryba ve vodě.

Extrovert se velmi rychle rozhoduje a bez problému navazuje přátelství s cizími lidmi. Je velmi aktivní a dokáže být také, v zápalu emocí, agresivní. Rád se svěřuje se svými myšlenkami a nedělá mu to žádný problém.