Jak se vyhnout nepříjemnému zánětu močového měchýře? Stačí dodržovat pár zásad

Jak se vyhnout nepříjemnému zánětu močového měchýře? Stačí dodržovat pár zásad
Za záněty močového měchýře mohou bakterie, u žen je pak riziko vzniku těchto zánětů několikanásobně vyšší než u mužů. Příznaky onemocnění nejsou nijak příjemné a dokážou na hodně dlouhou dobu člověka potrápit. Proto je lepší dělat vždy všechno proto, aby bakterie neměly žádnou šanci. Jak se lze vyhnout zánětům močového měchýře vyhnout? Zkuste dodržovat tyhle důležité zásady!

Intimní hygiena i vhodné spodní prádlo

Tohle platí zejména pro ženy, které na záněty močového měchýře trpí zpravidla více a jsou náchylnější. Pokud se chcete bránit účinně proti zánětům, vždy se snažte nosit spodní prádlo z přírodních materiálů, nejlepší je bavlna, která odvádí vlhkost, a navíc je savá.

Lepší volbou jsou pak rozhodně i klasické kalhotky, třeba tanga by ženy měly nosit pouze výjimečně. Pozor si dávejte i v oblasti intimní hygieny. Pokud už víte, že na záněty trpíte více, umývejte se jen speciálními intimními gely, nevhodné jsou pak i parfémované toaletní papíry nebo menstruační vložky a tampóny.

Pitný režim je nutné dodržovat

O tom, jak moc je důležité dodržovat pitný režim, víme všichni, platí to ale nejen ve velkých vedrech. On se totiž náš močový měchýř musí pravidelně a dostatečně doslova proplachovat. Že málo pijete, můžete poznat i na tom, že nechodíte často na toaletu.

Pitný režim je důležitý proto, že pokud málo pijeme a nevyprazdňujeme se, v močovém měchýři se rychleji šíří bakterie. Pít je nutné ale čistou vodu, a to minimálně několik sklenic denně, alespoň 6–8. Sladké nápoje nebo káva se ale nepočítají – a bakterie se právě ve sladkém vyžívají a rychleji se množí.

Zvyky po intimním styku

K našim životům patří i intimnosti a samozřejmě sex. Během milostných hrátek se ale bakterie mají jako v ráji, a tak se mohou snadněji přenášet. Proto je lepší se před i po sexu osprchovat, a hlavně dámy by pak měly myslet na to, že po každém pohlavním styku je nutné dojít si na toaletu. Po tom příjemném prožitku totiž mohou dojít velmi nepříjemné a bolestivé potíže, což jistě nechcete.

Močovým cestám pak udělá dobře i pravidelná konzumace brusinek.

Zdroj: