Haléřový podvod: Když slevy vypadají lépe na cenovce než ve skutečnosti

Haléřový podvod: Když slevy vypadají lépe na cenovce než ve skutečnosti
V létě 2008 skončily poslední haléřové mince, konkrétně šlo o padesátihléřovou minci, kterou jistě pamatuje většina z nás. Je ale velmi zajímavé, že Česká obchodní inspekce s těmito jednotkami i nadále počítá a v obchodech se s cenami typu 35,42 Kč setkáme běžně. Jedná se tedy o podvod?

Ať už je to s čestností tohoto počítání jak chce, haléře jsou v cenách podle zákona. Podle serveru seznam.cz je důvodem těchto praktik snížení DPH u potravin. Snížení činí 3% z daně, jenže v praxi je tato částka co se vyjádření v penězích týče směšně bezvýnamná. O žádné reálné zlevnění se ve skutečnosti nejedná. Česká obchodní komise ovšem považuje tyto změny za něco, co je v pořádku ... jsou však kritizovány i odborníky. Samotné snížení DPH má mít celkově špatný dopad na rozpočet, a celkově se stát dostane do mínusu zhruba 5 mld. ročně. 

Podle některých ekonomů jsou haléře důležitou součástí české ekonomiky, nicméně jako jediný argument pro toto tvrzení uvádí profesor ekonomie Univerzity Karlovy Karel Mejstřík, že „haléř je jako bezhotovostní platidlo prostředkem vytváření takového rovnoměrnějšího rozdělení cen.“  Možná je ale zajímavé poukázat na to, že vetšina české populace, která není ekonomicky vzdělaná, má zcela opačný názor a považuje haléřovou politiku spíše za podvod. Zlevnění chleba o deset haléřů, zkrátka v praxi nikoho moc nevytrhne. Při větším nákupu se s haléři počítá, nicméně je na místě zda to (mimo makroekonomické hledisko) není spíše klamaní spotřebitele. Veronika Drbinová z advokátní kanceláře GT Legal říká, že ,,desetníky se neplatí" a ,,cena deset haléřů fungovat nebude."

Haléře se nezdají být problémem, dokud se v nich nezačnou počítat nemakroekonomické záležitosti. V obyčejném životě se jednotlivci spíše nevyplatí. Je ovšem také nutné vzít v úvahu, že haléřové mince byly zrušeny především z toho důvodu, že bylo příliš drahé je z kovů vyrábět. 

Na otázku ,,vrátíte nám naše peníze?" se dá odpovědět citací informace ze serveru podnikatel.czBudeme jako nyní kontrolovat, zda při konečném zúčtování obchodníci správně zaokrouhlují haléře, v případě, že u jednotlivých výrobků mají uvedenou cenu v haléřích, sdělil serveru Marek Ženkl, tiskový mluvčí České obchodní inspekce. Doufejme, že tedy bude vše v pořádku. Pokud byse nám zdálo, že to tak není, Česká obchodní inspekce nabízí kontaktní údaje, kam je možné se obrátit.