Vejce každý den: Zdravá a levná pochoutka v našem jídelníčku, kterou zvládne připravit i dítě

Vejce každý den: Zdravá a levná pochoutka v našem jídelníčku, kterou zvládne připravit i dítě
Kdo si někdy neužil nadýchanou omeletu z vajec, vejce sázená s opečeným toustem nebo ztracená, se zeleninovým salátem. Většina lidí nepřemýšlí nad jídlem, jak je zdravé a co tělu přináší. Vejce jsou v jídelníčku velmi často, a proto je dobré vědět, jaké vlastnosti vajec našemu organismu prospívají.

Pojďte se podívat na nutriční složky vajec, abyste si uvědomili jejich význam ve zdravé stravě. 

Jediné vejce zaručuje téměř 7 gramů bílkovin, které obsahují mnoho látek, které si tělo nedokáže samo vyrobit.

Nutriční hodnoty vajec

V průměru slepičí vejce váží téměř 50 gramů a je tvořeno ze skořápky, z bílku a žloutku.

Žloutek tvoří 30 % celého vejce a má odlišné vlastnosti oproti bílku. 

Vaječný bílek 

Ve vaječném bílku najdete bílkoviny, různé vitamíny a mnoho minerálních solí. Bílek nemá žádný tuk. Mezi vitamíny, které v něm najdete, jsou hlavně vitamíny skupiny B, například B1, B2 a B12. Z minerálních solí je to sodík, hořčík a draslík.

Vaječný žloutek

Hlavní složkou vaječného žloutku jsou tuky a bílkoviny. Jedná se o mono a polynenasycené tuky, velmi pozitivní pro naše tělo. Mezi obsažené vitamíny patří vitamíny skupiny B a minerální soli železa, fosforu a vápníku.

Vlastnosti a výhody vajec

Bohatství tohoto přírodního produktů je způsobeno přítomností mnoha živin, které poskytují řadu pozitivních účinků na naše tělo.

  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění je způsobena množstvími mastných kyselin, které vejce obsahují.
  • Vejce jsou velmi dobrá pro kosterní systém, protože jsou bohatá na vitamin D, který je velmi užitečný pro zajištění zdraví kostí (a také zubů).
  • Obsažený cholin je základní látka pro lidské tělo, pomáhá a chrání mozkové buňky. Ideální množství cholinu je obsaženo ve 2 vejcích. Jejich konzumace denně vás chrání před problémy s pamětí.
  • Vejce jsou také důležitá pro boj proti vypadávání vlasů díky přítomnosti mnoha vitamínů, bílkovin a síry. Také jsou velmi užitečná pro prevenci v případě křehkých nehtů.
  • Jsou užitečným zdrojem vitamínů, mastných kyselin a minerálu pro vegetariány.
  • Zejména vaječný bílek obsahuje mnoho bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Pomáhají zvýšit svalovou hmotu lidem, kteří cvičí.
  • Lutein je také jednou z látek obsažených ve vejcích. Tato látka působí na kvalitu zraku, protože je odpovědná za dobré zdraví očních tkání.

Kontraindikace vajec

Hodně se mluvilo o možnosti, že mohou zvýšit hladinu cholesterolu, kvůli množství tuku. Existuje však několik studií, které zdůraznily četné prospěšné vlastnosti tohoto jídla. Jako vždy je vhodné nepřehánět jejich spotřebu, hlavně kvůli žloutku, který má velký podíl tuku.

Těhotné ženy mohou také konzumovat vejce, ale vždy s mírou. Pro ně se doporučuje žloutek, který je bohatý na kyselinu listovou, látku užitečnou pro správný růst plodu.

Zdroj: