Chutnal by vám švestkový pečený čaj?

Chutnal by vám švestkový pečený čaj?
Pečený čaj můžeme udělat úplně z kteréhokoli ovoce, a tak se různě experimentuje, než najdeme doopravdy to, co nám nejvíc chutná. Do čaje můžeme přidat právě také švestky, které jsou velice oblíbené třeba na koláče či do buchet, a tak si nikdo asi neumí představit, jak by takové švestky chutnaly upečené v čaji.

Švestka má sama o sobě specifickou chuť a mnoho lidí si tak myslí, že se do pečených čajů úplně nehodí. Pojďme se ale přesvědčit o opaku. 

Švestky a jejich chuť v čaji

Švestka má sama o sobě specifickou chuť. Není ani úplně sladká, ale ani úplně bez chuti. Prostě něco mezi, známe to. I díky tomu, že švestky nemají tak výraznou chuť, se v pečeném čaji často smíchávají s jiným ovocem – například jablky. Švestka a skořice je výborná kombinace, a tak se do pečeného čaje může přidat i kousek skořice buď celé nebo rozemleté. 

K čemu nám je dobrá švestka?

Švestky obsahují neuvěřitelné množství vitamínu B. Díky tomu nám dobře funguje metabolismus, máme silnější vnitřní energii, výkonnost, a především jsme více odolnější proti stresu. Švestky jsou skvělé nejen tehdy, když jste nemocní (během nemoci vám dodávají dostatek vitamínů a vy se můžete rychleji postavit na nohy), ale také když máte drobné či větší zranění. 

Švestky obsahují hrozně moc vlákniny, tudíž jsou velmi zdravé, ale nic se nesmí přehnat. Nalezneme v nich totiž i cukr, sice přírodní, ale ve větším množství by zdraví úplně prospívat nemusel. Díky obsahu cukru jsou švestky často strhávány, pokud držíte nějakou dietu, protože vám přitom úplně nepomůžou. 

Zdroj: Zdroj: Tanya_mtv / Shutterstock

Švestky jsou ale jinak velice zdravým ovocem a určitě byste jich pár za ten rok měli spořádat. Doplňují vám tolik energie, že si to ani nedovedete představit. To, že jste teď možná nabití, vám způsobuje právě vitamín B, který v nich také nalezneme.

Zdroj:

  • autorský text
Zdroj článku:
  • autorský text