Saskia Burešová: Sedmdesátnice plná šarmu a elánu

Saskia Burešová: Sedmdesátnice plná šarmu a elánu
29. července oslavila narozeniny hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová. Jen málokterá dáma vypadá v 75 letech tak dobře. Saskia jako by objevila tajný elixír mládí a rozdává kolem sebe úsměvy, klid a pohodu.

Nejspíše se vám vybaví jako televizní hlasatelka, pokud tuto éru pamatujete. Vždy elegantní a bezchybná, uváděla v Československé televizi pořady celou řadu let. Původně však tato elegantní dáma, se zajímavým jménem po manželce holandského malíře Rembrandta, chtěla zkusit kariéru herečky a vystudovala DAMU. Když se objevila na konkurzu na obsazení pro televizní adaptaci Babičky, konkurzem neprošla. Díky matce svého spolužáka Jaromíra Hanzlíka však dostala moderátorskou příležitost ve čtrnáctideníku Poštovní schránka. Pod ochranná křídla si ji vzal známý bavič Eduard Hrubeš.

V novém prostředí Saskia poznala muže svého života, režiséra Petra Obdržálka, se kterým má syna, který ji učinil dvojnásobnou babičkou.

Dagmar Peckova Saskia Buresova Zuzana Bubilkova Vaclav Upir Krejci
Dagmar Peckova Saskia Buresova Zuzana Bubilkova Vaclav Upir Krejci, Zdroj: Pavel Gwužď / netxtfoto

Saskia Burešová byla tou osobou, která v roce 1992 oznámila v přímém přenosu rozdělení Československa. V roce 1993 začala uvádět pořad plný zajímavostí – Kalendárium. Po čase se k ní přidal i manžel, který vystřídal režiséra Zdeňka Beránka.

Saskia Burešová vždy vynikala nejen svou krásou a elegancí, ale také svou bezchybnou češtinou. Za svou kariéru získala 5x cenu TÝTÝ v kategorii Hlasatelka dne. Kromě moderování Kalendária byla také velice žádanou moderátorkou společenských akcí a namluvila celou řadu komentářů k populárně naučným filmům. Je také spoluautorkou knihy Saskia, kde ve spolupráci s Vítkem Chadimou poutavým způsobem líčí zajímavosti o své profesi, a to nejen z vlastní zkušenosti, ale i ze vzpomínek svých moderátorských kolegů.

I tato elegantní dáma si prožila těžké časy, když se po revoluci chtěla pustit do podnikání a místo vysněného salónu ji zůstaly jen dluhy, protože hned dvakrát přišla o prostory, které nákladně rekonstruovala. Jednou to bylo kvůli restituci domu a podruhé kvůli smrti majitele, který jim pronajímal nebytový prostor, kde měl salón být. Nakonec se po této zkušenosti moderátorka i s manželem vrátila ke své původní profesi.

Zdroj: