Poslední rozloučení s princem Philipem a setkání Harryho s královskou rodinou

Poslední rozloučení s princem Philipem a setkání Harryho s královskou rodinou
Po osmidenním státním smutku proběhl v neděli pohřeb prince Philipa, manžela britské královny Alžběty II. To znamenalo první setkání prince Harryho s rodinou od kontroverzního rozhovoru s Oprah Winfreyovou.

Smuteční ceremoniál proběhl 18. dubna odpoledne v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Sám si přál skromný pohřeb ve vojenském stylu, epidemiologická situace nedovolila účast více než třicítky osob. Před samotnou událostí, kterou kamery přenášely po celém světě, měla královna Alžběta příležitost se se zesnulým manželem rozloučit o samotě. Rakev zdobil věnec, na který královna umístila vlastnoručně psaný vzkaz „in loving memory, tedy český ekvivalent „s láskou vzpomínáme. Po osmidenním smutku, během kterého se neúčastnila žádných veřejných událostí, zveřejnila večer před pohřbem na Instagramu její oblíbenou fotografii s manželem. Jednalo se o snímek z roku 2003, pořízený na jejím letním sídle v Balmoralu. 

Rozloučení započalo celostátní minutou ticha a osmiminutový průvod do kaple doprovázela čestná stráž, vojenská kapela a výstřely děl. Rakev byla dopravena speciálním Land Roverem, na kterém princ pracoval značnou část svého života. 

Zdi hradu Windsor, ležícího 30 kilometrů od Londýna, byly důsledně střeženy stovkami ozbrojených policistů. Seznam smutečních hostů palác zveřejnil předem, největší pozornost upoutala přítomnost prince Harryho. Jeho žena Meghan nemohla z Ameriky přiletět kvůli vysokému stupni těhotenství. Po neshodách, které pár vyvolal, se jednalo o první událost, kdy se Harry setkal s otcem Charlesem, královnou Alžbětou nebo svým bratrem Williamem. Veřejnost byla předem informována, že během smutečního průvodu bude za rakví svého dědečka kráčet William i Harry, mezi ně se ale postaví jejich bratranec Peter Phillips. Rodina tak chtěla předejít případnému konfliktu. Z kaple však již odcházeli oba bratři pospolu v doprovodu Williamovy ženy Kate. 

I přes perfektně připravený scénář a bezpečnostní opatření se smuteční událost neobešla bez veřejného extempore. Během minuty ticha z davu vyběhla polonahá aktivistka, která se rozhodla příležitosti využít a upozornit na sebe výkřiky hesel o záchraně planety. Policie okamžitě zakročila a nyní je pětapadesátiletá aktivistka ve vazbě.