Kyselina citronová: Ekologický zázrak, který zbaví myčku vodního kamene

Kyselina citronová: Ekologický zázrak, který zbaví myčku vodního kamene
Údržba myčky a odstraňování vodního kamene bývá v domácnostech velmi často přehlíženým úkolem. Usazeniny vodního kamene však mohou myčku nenávratně poškodit, v lepším případě pak snížit funkčnost a celkovou efektivitu. Čištění myčky nádobí kyselinou citronovou je nejen efektivní a cenově výhodná metoda, ale navíc i ekologická alternativa, která zajistí kuchyňský spotřebič funkční s maximálním výkonem.

Kyselina citronová

Kyselina citronová je organická kyselina přirozeně se vyskytující v rostlinách, nejčastěji v citrusových plodech. S nánosy minerálních usazenin, vodním kamenem a vrstvenou mýdlovou pěnou si velmi hravě poradí. Kyselá povaha kyseliny citronové velmi rychle dokáže rozpustit odolné nebo dlouhodobě zanesené zbytky a zároveň působí jako silný antibakteriální prostředek, který zanechává myčku nejen čistou, ale i důkladně dezinfikovanou. Na rozdíl od některých komerčních čisticích prostředků pro myčky nádobí, které obsahují agresivní chemikálie, je kyselina citronová biologicky odbouratelná a nezatěžuje životní prostředí.

Průvodce čištění myčky pomocí kyseliny citronové

Kyselina citronová je obzvláště účinná při odstraňování vodního kamene, usazenin a rzi. V následujících krocích si ukážeme, jak snadno, rychle a účinně vyčistit myčku díky kyselině citronové. 

Vyprázdněte myčku

Dříve, než se pustíte do procesu čištění, je třeba se ujistit, že je myčka prázdná. Odstraňte veškeré nádobí, stojany i držáky náčiní, v myčce musí vzniknout prostor pro neomezený přístup do všech oblastí, které vyžadují čištění.

Dávkování kyseliny citronové

Většina moderních myček nádobí disponuje speciální přihrádkou na leštidlo. To je místo, kam nalijete roztok kyseliny citronové. Při odstraňování vodního kamene používáme 30% roztok (kyselinu citronovou rozpustíme ve vodě). Kyselinu můžeme použít i v krystalické podobě, kdy ji nasypeme do přihrádky dávkovače.

Cyklus horké vody

Upravte nastavení myčky na nejteplejší vodní cyklus, který je k dispozici. Vysoká teplota zvyšuje čisticí sílu kyseliny citronové. Nechte myčku projít kompletním cyklem a zajistěte, aby se kyselina citronová dostala do všech rohů a štěrbin. To docílíme tím, že po dokončení mycího programu necháme myčku odpočívat – prodloužená doba kontaktu umožní kyselině proniknout i do těch nejmenších záhybů. Poté spustíme kompletní mycí cyklus (s použitím tablety nebo jiného mycího prostředku), který zajistí opláchnutí a odstraněné drobných zbytků.

Kyselina citronová je také skvělá na vyčištění rychlovarné konvice.
Kyselina citronová je také skvělá na vyčištění rychlovarné konvice. | Zdroj: serezniy / Depositphotos

Otřete vnitřní povrchy

Po dokončení mycího cyklu zkontrolujte vnitřek myčky. Na některých místech mohou zůstat zbytky, které stačí setřít vlhkým hadříkem. Myčka je čistá a připravená k použití.

Závěrem lze říci, že zázraky čištění pomocí kyseliny citronové byste rozhodně neměli podceňovat. Od své přirozené čisticí schopnosti až po vlastnosti šetrné k životnímu prostředí, je kyselina doslova šampionem mezi všemi čistícími prostředky. Začleněním kyseliny citronové do vaší domácnosti zajistíte, že díky ní budete mít čistou a dezinfikovanou nejen myčku, ale i ostatní kuchyňské spotřebiče a zařízení.

Zdroje článku: