Vyzrajte v koupelně na vodní kámen

Vyzrajte v koupelně na vodní kámen
Tam, kde je tvrdá voda, je vodní kámen strašákem všech domácností. Nejenže není estetický, nýbrž způsobuje poškození vodovodních trubek, baterií, radiátorů, praček a myček. Naštěstí existují způsoby, jak proti vodnímu kameni zdárně bojovat.

Co je vodní kámen a je nebezpečný?

Než se pustíte do odstraňování vodního kamene, pojďme si říct, co to vlastně vodní kámen je a jak vzniká. Vodní kámen je v podstatě nahromaděný hořčík a vápník, který na površích zůstává po odpaření tvrdé vody. Vodní kámen nejčastěji vzniká tam, kde se voda ohřívá nebo kde stojí. Velmi často se vyskytuje tam, kde byla horká voda (i když ne pokaždé). S vodním kamenem se můžete setkat ve vaší rychlovarné konvici, na kohoutcích a sprchových hlavicích, v potrubí, v myčkách.

Ačkoliv vodní kámen není pro tělo a zdraví škodlivý, ve velkém komplikuje každodenní život tím, že způsobuje nejen nevzhledné usazeniny, nýbrž i poškození vodovodních trubek, myček a praček. Víte, že průměrná rodina dokáže vytvořit až 70 kg vodního kamene za rok? Jak už jsme říkali, vodní kámen není škodlivý, protože obsahuje převážně hořčík a vápník. Sprchování se ve tvrdé vodě vám ale může způsobit nadměrné vysoušení pokožky, což má za následek její svědění.

Ani v případě, že jste pravidelnou péči zanedbali, nemusíte zoufat, Ivan Semenovych / Shutterstock

Jak odstranit vodní kámen?

Naštěstí není nemožné vodní kámen účinně odstranit ze všech ploch, na kterých se usadil. Důležitá je pravidelnost. Pokud budete ony plochy často otírat a zamezíte tomu, aby s nimi měla tvrdá voda delší kontakt, než je nutné, vodní kámen se nejspíš neobjeví nebo se objeví jen v malém množství. Ale ani v případě, že jste tuto pravidelnou péči zanedbali, nemusíte zoufat.

Na vodní kámen můžete použít čističe z drogerie, ale skvěle si s ním poradí obyčejný bílý ocet. Ten naneste na vodní kámen, nechte působit a pak houbičkou odstraňte. Hůře odstranitelný vodní kámen potřebuje čas, a proto nechte ocet působit déle. Například do octu namočte hadřík a položte jej na koupelnovou baterii s usazeným vodním kamenem.

Na čištění vodního kamene můžete použít také jedlou sodu a citrónovou šťávu. Pozor si však dejte na chromované a zlaté vodovodní baterie, které mohou být na tyto domácí čističe náchylné.

Zdroje článku: