Gulášové festivaly jsou ideální příležitostí, jak se najíst, něco zažít a inspirovat se

Gulášové festivaly jsou ideální příležitostí, jak se najíst, něco zažít a inspirovat se
Milujete guláš na všechny jeho způsoby? Potom nesmíte chybět na gulášovém festivalu. Ten se může konat v místě vašeho bydliště, avšak za dobrým gulášem se vyplatí zajet i dál. Gulášové festivaly – takzvané gulášfesty – jsou příležitostí, jak se o guláši dozvědět více.

Gulášové festivaly oslavují guláš jako takový

Gulášové festivaly se každoročně konají po celém světě i v České republice. Známý je například Gulášfest Valašské Meziříčí, Vsetínský Gulášfest nebo Lužánecký Guláš Fest v Brně. Základním tématem každého gulášfestu je samozřejmě guláš, jeho příprava a možná i nějaké ty soutěže ve vaření guláše.

Na gulášovém festivalu máte příležitost dobře se najíst, poznat lidi s podobnými chuťovými pohárky, ochutnat nové typy gulášů, případně poznat nové způsoby jeho přípravy nebo netradiční ingredience do guláše. 

Gulášové festivaly si každý užije, Foto: Liz Van Steenburgh / Shutterstock

Gulášové festivaly si každý užije po svém

Na gulášových festivalech nechybí doprovodný program. Účastnit se můžete různých soutěží, nakoupit můžete přísady do guláše jako třeba mletou papriku, nechybí ani doprovodná hudba a samozřejmě pivo a další nápoje. Na gulášový festival můžete vyrazit takzvaně po čuchu.

O vůni zlátnoucí cibulky na těchto akcích není nouze. Je potřeba myslet na to, že pokud budete chtít ochutnat opravdu všechny druhy guláše, je potřeba si na ně nechat místo. Je to příležitost strávit výjimečný den se svými nejbližšími, aniž byste museli vařit.

Jakého gulášového festivalu se zúčastnit? Málokdy se stane, že by se jich více konalo v jeden jediný den, a tak se klidně můžete podívat na všechny gulášfesty, na které se dostanete. Kdybyste přece jen chtěli doporučení, doporučujeme vybírat gulášfest s tradicí.

Gulášové festivaly, které se konají už několikátý rok, jsou vyšperkované do posledního detailu. Jsou utvářené svými skalními fanoušky a zkušenostmi minulých let. A jaký netradiční guláš můžete na gulášfestu ochutnat? Třeba guláš z antilopy, muflona, klokana, lamy nebo pštrosa... Z takového masa se guláš běžně nedělá, že?