Dana a Emil Zátopkovi: Narodili se ve stejný den a na OH v roce 1952 získali také ve stejný den zlaté medaile

Dana a Emil Zátopkovi: Narodili se ve stejný den a na OH v roce 1952 získali také ve stejný den zlaté medaile
Manželé Zátopkovi si byli souzeni. Prožili spolu dlouhý a pestrý život, který byl plný vzájemné lásky a sportu. Oba se narodili 19. září 1922, ale jejich cesty k vrcholovému sportu byly trochu odlišné.

Emil si ani na atletiku netroufal v domnění, že je slabý. Dana byla sice nadšeným sportovcem, ale v úplně jiné disciplíně. Nakonec oba sportem žili a byli v něm velmi úspěšní. Jejich životní příběh si můžete v současnosti užít v českých kinech. Soužití dvou vrcholových sportovců nebylo určitě jednoduché a režisér David Ondříček se nechal inspirovat reálným životem této slavné dvojice.

Dana Zátopková

Dana Zátopková svého muže přežila a zemřela poměrně nedávno, v březnu loňského roku.

Dana začala se sportem poměrně pozdě. Až na gymnáziu hrála velice úspěšně házenou. V poválečném období se začala zajímat o atletiku a úplně náhodou se jí do ruky dostal oštěp. Na atletickém stadionu se také seznámila se svou životní láskou, Emilem.

Sotva po dvou letech, kdy držela oštěp poprvé v ruce, už byla na OH v Londýně (1948), kde skončila na sedmém místě. Díky úspěchu v tak prestižní soutěži dostal její partner Emil povolení od armády (sportoval za vojáky), aby si mohl Danu vzít. Původně totiž Dana neměla ten správný dělnický původ, aby se mohla stát ženou vojáka.

Svého největšího úspěchu dosáhla na OH v Helsinkách v roce 1952. Hodem o délce 50,47 m si zajistila zlato. Její muž se nenechal zahanbit a ve stejný den si doběhl pro zlato na 5000 m.

Dana za svůj život posbírala celou řadu vítězství jako mistryně republiky a Evropy. V roce 1958 překonala světový rekord a v roce 1960 si z další olympiády v Římě odvážela stříbro. Od roku 1962 se věnovala práci trenérky.

Dožila se krásných 97 let.

Emil Zátopek

Čtyřnásobný olympijský vítěz ve vytrvalostním běhu za svůj život vytvořil 18 světových rekordů a stal se jedním z nejúspěšnějších atletů všech dob. Na OH v Helsinkách se mu podařilo vyhrát běh na 5 a 10 km a k tomu ještě maraton, který běžel poprvé v životě. A to ještě není vše. Zároveň vytvořil 3 světové rekordy. Dodnes se žádnému sportovci podobný úspěch nepodařil.

Emil Zátopek nebyl legendou jen svými výkony, ale poutal pozornost i svými grimasami a běžeckým stylem, který působil velmi těžkopádně.

Běžec začal sbírat olympijská vítězství už v Londýně v roce 1948, kdy 10 km závod vyhrál a za 5 km si odnesl stříbro. Po Helsinkách byl ještě na OH v Melbourne v roce 1956, ale kvůli zranění skončil v nemocnici.

K Zátopkovi se váže ale i jiná legenda než ta sportovní. Byla spojená s tím, že byl od roku 1945 vojákem z povolání a později i členem KSČ. V roce 1950, kdy byla odsouzená k trestu smrti Milada Horáková, se v Rudém právu objevilo jeho prohlášení, kterým proces schvaloval. Od poloviny roku 1956 byl vedený u Vojenské kontrarozvědky jako tajný spolupracovník.

Ale i on se nakonec režimu znelíbil a jeho zásluhy za reprezentaci země byly zapomenuty. Nakonec byl obviněný spolu s dalšími lidmi, že povzbuzoval Jana Palacha k sebevraždě. Z armády byl propuštěný a dlouho nemohl najít práci. Vydělával si tak, že jezdil po kraji, spal v maringotce a hloubil studny. To trvalo 6 let.

I přes těžké období ale manželství vydrželo a slavní sportovci spolu zestárli. Emil Zátopek se dožil 78 let.

Zdroj:

  • autorský článek