Cesmína je symbolem Vánoc i jedovatou rostlinou s léčivými účinky

Cesmína je symbolem Vánoc i jedovatou rostlinou s léčivými účinky
Cesmína je menším keříkem s nádhernými červenými plody. S těmi se nejčastěji setkáváme v roli vánoční dekorace. Listy mají léčivé účinky a rostlina nemá ráda sucho. Pojďme si o cesmíně prozradit i další tajemství.

Symbol Vánoc ale také ochrana před čarodějnicemi

I přesto, že cesmína roste téměř na všech kontinentech a vyhýbá se pouze Antarktidě, v České republice ji známe spíše jako vánoční dekoraci. Zřídkakdy je pěstována v domácnostech, v umělém nebo živém provedení ji ale velmi často vídáme na vánočních věncích a dalších dekoracích. Symbolem Vánoc je především v anglosaských zemích. V Česku se nejčastěji pěstuje cesmína ostrolistá. V dávných dobách ji na našem území lidé vysazovali před svá obydlí na ochranu proti čarodějnicím.

Typickou barvou plodů, tak jak je nejčastěji známe, je čevená. Některé druhy ale rostou i v dalších barvách. Například v modré nebo černé. Využití cesmíny je velmi zajímavé. Plody jsou prudce jedovaté. Rozhodně by je tak neměl pěstovat ten, kdo má doma malé děti či časté dětské návštěvy. Zajímavostí ale je, že listy mají léčivé účinky. Nejenom babky kořenářky je v minulosti i v dnešních dnech používají například k úpravě cukru v krvi nebo podpoře funkcí ledvin. Cesmína začíná kvést v období měsíců květen a červen. Postupně pak na rostlině dozrávají její plody.

Z odbornějšího hlediska lze říci, že se jedná o rostlinu z čeledi cesmínovité vyšších dvouděložných rostlin. V Evropě je typické pěstování v zemích, jako je Německo, Velká Británie nebo Francie. Ve světě je dohromady roste okolo 600 druhů. Když se přesuneme do vzdálenějších míst od České republiky, vhodné podmínky pro pěstování má cesmína v tropické Americe, kde je pěstována polovina druhů této rostliny.

Pěstování není náročné, pozor si musíte dát pouze na chladné zimní období

Pokud se chcete pustit do pěstování cesmíny, nezapomínejte na to, že se jedná o velmi náchylnou rostinu, která prakticky vůbec neholduje zimnímu počasí. Během zimy je tak nutné její přikrytí chvojím tak, aby nedošlo k jejímu omrznutí. Cesmína je milovníkem teplých míst. Pěstovat by se měla v půdě bohaté na živiny. Ta by ideálně měla být doplněna o rašelinu. Díky tomu vznikne kyselejší půda, kterou cesmína rozhodně potřebuje. Chránit bychom ji měli také před sluníčkem. A to alespoň částečně. Zatímco během léta snese polosucho, v  zimě by jí přímé sluneční světlo mohlo velmi ublížit. Protože se jedná o dvoudomou rostlinu, je nutné při pěstování zasadit jak samčí tak také samičí rostlinu. Důležité je také pravidelné zalévání. Půda může být polosuchá, rozhodně ale nesmí vyschnout.

Plody i listy Cesmíny se používají při vánočním dekorování.
Plody i listy cesmíny se používají při vánočním dekorování. | Zdroj: Subbotina / Depositphotos

Řízkování je jednoduchou variantou rozmnožení cesmíny

Pokud chcete cesmínu rozmnožit, můžete sáhnout po variantě řízkování. To je ideální provádět v teplých měsících. A sice od května nejpozději do července. Řízky před výsadbou na pár okamžiků uložíme do zastíněné nádoby. Vhodné je řízkovat v časných ranních hodinách, kdy sluníčko ještě nepálí a na větvičkách se nachází dostatek rosy.

Listy slouží jako lodičky při pouštění svíček o Vánocích

V dnešní době je cesmína především symbolem Vánoc. V minulosti byla také nástrojem pro věštění. Listy se pak během vánočního času využívali i při pouštění lodiček. Zatímco pro čechy je tradiční zapalování svíček ve skořápce vlašského ořechu, jiné země používali právě listy cesmíny. Jako výraz vděku a oblíbenosti pak byla cesmína také posílána jako dar přátelům.

Ať už cesmínu budete pěstovat za účelem dodržování vánočních tradic, zkrášlení dekorací, či prostě jen pro její krásné listy na zahradě, vyberte si druh, který v České republice vydrží po dlouhá léta. Pokud budete rostlinu pravidelně zalévat, dokáže růst dlouhé desítky až stovky let.