Bill Gates: Člověk, který rád smysluplně rozdává peníze a vlastní unikátní spis ze 16. století

Bill Gates: Člověk, který rád smysluplně rozdává peníze a vlastní unikátní spis ze 16. století
Zatímco řada lidí předvádí a zveličuje své bohatství anebo naopak ho pečlivě tají, Bill Gates bohatý je a všichni to o něm vědí. Gates je nejen spoluzakladatelem firmy Microsoft, ale také uznávaným filantropem.

Ze svého technologického nápadu vybudoval největší softwarovou společnost na světě. Jen těžko si dnes představíme život bez počítače. A byl to právě Gates, kdo si v 70. letech umanul, že dostane počítač do každé domácnosti. A celý život si svůj sen plní. Našel podobně smýšlející lidi a už přes čtyřicet let nám pomáhají objevovat nový virtuální svět.

Zdroj: Autor: 360b / Shutterstock

Život tohoto miliardáře není o povalování se na jachtě. Gates patří nejen mezi nejbohatší lidi, ale také mezi nejvytíženější. Jeho pracovní harmonogram je naplánovaný na minuty, podobně jako to má prezident Spojených států. Dlouhé pracovní dny má rozdělené po pěti minutách a vše je řízené podle těchto pětiminutovek.

Gates se ani nepředvádí v luxusních restauracích. Má rád domácí kuchyni a pokud jí venku, nejraději má cheeseburger od McDonald's.

Bill se přátelí s dalšími miliardáři. Patří mezi ně Warren Buffett, jeden z nejvlivnějších mužů ze světa financí. Jejich přátelství trvá už přes 30. let. Je také v dobrém vztahu se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem. Ty dva spojuje Harvard, jejich alma mater, kterou oba opustili, aby mohli vybudovat jedny z největších společností na světě.

Podpora pro chudé země

Stejně důležité jako to, co Gates dokázal jako podnikatel, je to, co dělá pro charitu. Spolu s manželkou Melindou se zavázali využít svých finančních zdrojů a měnit svět k lepšímu. Začínali s projektem, se kterým přišel Billův otec Williem a založili nadaci na zlepšení zdraví dětí v rozvojových zemích. Podle odhadů USA Today už věnovali v průběhu 30 let 50 milionů dolarů.

Má rád domácí kuchyni a pokud jí venku, nejraději má cheeseburger od McDonald's.

Manželé patří také k největším soukromým vlastníkům půdy v Americe. Zakoupili 14500 akrů půdy za 171 milionů dolarů. Ne že by se Bill chystal farmařit, ale je to opatření, aby tato vysoce kvalitní půda zůstala určená pro zemědělské účely a produkci potravin.

Miliardář klade velký důraz na hrozbu, kterou přináší změny v klimatu. Už v roce 2015 v souvislosti se současným životním stylem hovořil o nevyhnutelné hrozbě pandemií, kterým budeme čelit.

Majetek Gatese

Jmění miliardáře a vizionáře pochází hlavně ze společnosti Microsoft, ale většinu podílů společnosti už prodal a investoval do kombinace akcií a dalších aktiv. V lednu 2021 bylo jeho jmění odhadnuto na 126,2 miliardy dolarů, čímž se drží v řebříčku na 2. místě za Jeffem Bezosem.

Boháč má jen pár rozmarů. Jedním z nich je rozlehlé sídlo v Medině s výhledem na jezero, které bylo oceněný na 147,5 milionů dolarů (v roce 2009). Kromě kina, konferenčního sálu a 2 otočných knihoven, z nichž jedna skrývá bar, vlastní také velice výjimečný spis Codex Leicester, který patřil v 16. století Leonardu da Vincimu. Zaplatil za něj přes 30 milionů dolarů. Jde o sbírku vědeckých spisů této historické osobnosti. Spis je vázán v kůži. Má 36 listů, kde si Leonardo da Vinci psal poznámky o astrologickém pozorování, teorie o tom, jak se mořské fosilie dostaly do hor, jak funguje voda v tocích nebo domněnky o svítivosti Měsíce. Tento poklad je psán zrcadlovým písmem, které se používalo jako forma šifrování.

(Zdroj: https://en.wikipedia.org, https://italian.news24viral.com)