Jak upéct jednoduchou bábovku? Bábovka z hladké mouky

Jak upéct jednoduchou bábovku? Bábovka z hladké mouky
Jemná a lehká bábovka z hladké mouky, kterou si zamiluje každý. Máte chuť na něco jednoduchého a zároveň chutného? Zkuste si upéct tento moučník a možná v něm najdete svého favorita, ke kterému se budete často a rádi vracet.

Bábovka, na kterou nepotřebujete žádné zvláštní suroviny. Můžete si ji udělat světlou, hnědou nebo mramorovou a ozdobit si ji lze prakticky čímkoliv.

Potřebné suroviny:

  • 5 ks vajec
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g práškového cukru
  • 1 ks vanilkového cukr
  • 1 ks kypřicího prášku do pečiva
  • 10 ml oleje
  • 10 ml mléka
  • 2 lžičky kakaa
  • Špetka soli
  • Plátek másla nebo Hery a mouku na vysypání formy

Příprava:

Ze všeho nejdříve si připravíme formu na pečení, kterou vymažeme máslem nebo Herou a vysypeme moukou. Jakmile máme připravenou formu, dáme ji stranou a předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Můžeme rovněž použít oblíbenou silikonovou formu, kterou není potřeba vymazávat.

Mini bábovky, Zdroj: nelea33 / Shutterstock

Postup:

Abychom docílili nadýchaného moučníku, musíme si připravit vejce. Nejprve si oddělíme do dvou misek žloutky od bílků. Ve větší míse vyšleháme žloutky s práškovým cukrem, ke kterému přidáme vanilkový cukr a postupně i mléko.

V další míse si smícháme mouku s kypřicím práškem a tím vznikne suchá směs. Do žloutkové směsi postupně přisypeme suchou směs a jako poslední ingredienci do celého těsta přilijeme olej.

Nyní je na čase si připravit sníh z bílků a soli. Je potřeba vyšlehat nadýchaný a tuhý sníh, což je základem pro nadýchanou bábovku. Jakmile máme připravenou i sníh, můžeme postoupit ke smíchání směsí.

Ke šlehání sněhu můžeme použít ruční mixér, docílíme tak lepšího výsledku."

Do větší mísy, která obsahuje žloutkovou směs s moukou, postupně vmícháme sníh z bílků a opatrně vše promícháme, aby se těsto spojilo a zůstalo stále díky bílkům nadýchané. Následně si již vezmeme k ruce připravenou formu a polovinu těsta do ní přelijeme.

Do zbývajícího těsta přimícháme dvě lžičky kakaa, které těsto obarví, znovu vše promícháme a přilijeme tento zbytek také do formy. Tím si zajistíme krásně dvoubarevný moučník. Nyní již vložíme syrovou bábovku do předem předehřáté trouby a při teplotě 180 stupňů pečeme přibližně 45 minut.

Hotovou bábovku poznáme tak, že když do ní píchneme špejlí, těsto se na ni nelepí. Pokud je bábovka již hotová, opatrně ji vyndáme z trouby a vyklopíme na připravený talíř či tác, kde ji ještě horkou posypeme práškovým cukrem, který se do moučníku krásně vstřebá. Bábovku necháme vychladnout a podávání můžeme ozvláštnit šlehačkou.

Dobrou chuť.

 

Zdroj: